Boek
Nederlands

De kauwgomballenbel

Pieter Gaudesaboos (auteur), Lorraine Francis (auteur), Siska Goeminne (vertaler)
Chocolaatje wil de grootste kauwgombal ooit blazen… op rolschaatsen! Alles en iedereen plakt eraan vast, en wordt pas bevrijd als chocolaatje in de vijver valt. Hij breekt naast zijn gedroomde record ook het record voor de grootste hoop aan-elkaar-geplakte-mensen-en-dingen.
Onderwerp
Uitblinken
Titel
De kauwgomballenbel / verhaal Pieter Gaudesaboos en Lorraine Francis ; tekst Lorraine Francis ; concept, ill. en vormgeving Pieter Gaudesaboos ; vertaler Siska Goeminne
Auteur
Pieter Gaudesaboos Lorraine Francis
Vertaler
Siska Goeminne
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2011
[32] p. : ill.
ISBN
9789020998016 (hardback)

Besprekingen

Boekjes als koekjes. Dit mag je hier vrij letterlijk nemen. Het boek van Mannetje Koek (2005), het eerste boek in de vorm van een koek, smaakte naar meer. Dat meer is meteen veel meer geworden, met verschillende deeltjes in een nieuwe reeks.
In het eerste deel, De kauwgomballenbel, wil Chocolaatje dolgraag in het Wereldrecordboek. Hij zal de grootste kauwgomballenbel ooit blazen, en dat op rolschaatsen. Hij blaast en blaast en blaast… tot de bel barst en iedereen onder de roze kauwgom zit. Meneer Ei en Martha, de Wortelbroertjes, Vier Frieten en nog ander gek gezelschap proberen de kauwgomgevangenen te bevrijden, maar allemaal blijven ze vastkleven. Uiteindelijk valt de hele troep over een steentje en duikelen ze in een vijver. De ontgoocheling druipt van Chocolaatje af: nu zal zijn naam wel nooit in het grote boek komen. Maar natuurlijk komt alles toch goed en dat zelfs dubbel en dik.
Dit absurde verhaal in de traditie van het sprookje ‘Zwaan Kleef Aan’ komt …Lees verder
Mannetje Koek krijgt bezoek van Chocolaatje. Bij het afscheid leent hij Het Grote Wereldrecordboek. Chocolaatje is overdonderd door de records en droomt ervan daartussen een plaatsje te veroveren. Daarom wil hij de grootste kauwgombel ooit blazen, op rolschaatsen. Het plan lijkt waterdicht, maar toch gaat het fout. De bel wordt steeds groter en alles en iedereen blijft erin vast kleven, tot en met de brandweerwagen. Wanneer de onoverzichtelijke massa uiteindelijk in de vijver tot stilstand komt, vreest Chocolaatje het ergste voor zijn recordpoging. Mannetje Koek is stilaan een begrip geworden in de prentenboekenwereld. Deze stevige kleuterboeken van Pieter Gaudesaboos en Lorraine Francis zijn onveranderlijk visueel uitdagend en intrigerend qua inhoud. Ook de vormgeving is uniek: elk boek heeft de vorm van een koekje. ‘De kauwgomballenbel’ is een hilarisch boekje, met prenten waar je niet op uitgekeken raakt. De vele herhalingen zorgen ervoor dat ook de jongste lezers makkelijk hun aan…Lees verder

De kauwgomballenbel

'Mannetje Koek schrijft een boek' kent nu zijn vervolg in een reeks boekjes met kardkartonnen kaft waarbij telkens een ander personage de hoofdrol speelt.
Chocolaatje wil een wereldrecord neerzetten door op rolschaatsen de grootste kauwgomballenbel te blazen. Onder het oog van camera’s en in aanwezigheid van iemand van het Grote Wereldrecordboek blaast Chocolaatje zijn reusachtige bel. Maar dan klinkt er een enorme PLOP, de reuzerozekauwgomballenbel (alleen al dat woord juist proberen uitspreken is hilarisch) barstte. Al de vrienden, de Grote Baas van het Wereldrecordbureau en de hele televisieploeg zitten gevangen in de grote roze plakbel. Wie hen probeert te helpen wordt er zelf in vastgeplakt en ondertussen rollen de rolschaatswieltjes van Chocolaatje de bel steeds verder. Hoe zou dat aflopen?
Een bijzonder geestig verhaal, aantrekkelijk vormgegeven als een hip boekje in koekvorm. Enkel de kaft is gekartonneerd; binnenin zitten stevige bladzijden. Schitterend geïllustre…Lees verder

Over Pieter Gaudesaboos

Pieter Gaudesaboos (Brugge, 9 mei 1979) is een Belgische schrijver en illustrator van kinderboeken.

Leven

Gaudesaboos studeerde vrije grafiek, grafische digitale vormgeving en fotografie in Gent. Hij werkte een jaar deeltijds als leraar bij een kinderatelier en is medeoprichter van Tapis Plein, een productiehuis dat projecten opzet rond actueel en alledaags erfgoed in Brugge en daarbuiten. Sinds 2000 werkt hij als zelfstandig illustrator, auteur en vormgever.

Werk

Gaudesaboos debuteerde in 2003 met Roodlapje, een prentenboek waarin hij een inkijk probeert te geven in het hoofd van een kind. Het boek toont een wandeltocht door verschillende kleine kamers. Pas wanneer alle kamers gezien zijn, wordt beseft dat het meisje zich eenzaam voelt. Met Roodlapje zette hij zich op de kaart als vernieuwende kinderboekenmaker en krijgt er een Boekenpluim voor. Ook is het boek genomineerd voor …Lees verder op Wikipedia

Suggesties