Boek
Nederlands

Uiltje is verliefd

Pierre Winters (auteur), Greet Bosschaert (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Uiltje voelt zich niet lekker: hij heeft geen honger, slaapt slecht en suft op school. Wat is er toch met hem aan de hand? Prentenboek met vrolijk gekleurde illustraties in gemengde techniek. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Verliefd zijn, Uilen
Titel
Uiltje is verliefd
Auteur
Pierre Winters
Illustrator
Greet Bosschaert
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
[18] p. : ill.
ISBN
9789044812664 (hardback)

Besprekingen

Uiltje voelt zich de laatste tijd niet helemaal lekker. Hij eet en slaapt slecht. Hij kan zijn hoofd nergens bij houden. Als Sofie voorbijvliegt, weet Uiltje plots waarom hij zich zo raar voelt. Hij is verliefd. En Sofie... Die vindt hem ook leuk. Verliefdheid is een thema dat in heel wat prentenboeken aan bod komt, gepaard gaande met heel wat clichés en zeemzoete happy endings. Pierre Winters combineert beide in Uiltje is verliefd, zonder enige poging tot originaliteit of verrassende wending.
Uiltje is verliefd is opgebouwd als een soort interne monoloog. Uiltje gaat in gedachten na waarom hij zich de laatste tijd zo vreemd voelt. De traditionele symptomen komen aan bod, zoals gebrek aan eetlust, weinig slapen en je hoofd er niet bij kunnen houden. Telkens opnieuw stelt Uiltje zich dezelfde vraag: ‘Zou hij zich daarom niet zo lekker voelen?’. Met de expliciete titel van het prentenboek is er van een spanningsboog echter weinig sprake.
De titel doet overigens d…Lees verder
Eigenlijk is Uiltje altijd vrolijk en opgewekt, maar de laatste tijd voelt hij zich een beetje anders dan anders, een beetje vreemd. Hij heeft geen honger, droomt niet meer en slaapt niet goed en op school kan hij zijn aandacht er ook al niet bijhouden. Wat is er toch aan de hand? Als hij Sofie tegenkomt, begrijpt hij wat er aan de hand is. Hij is tot over zijn oren verliefd. Vierkant prentenboek met de tekst gezet in een schrijfletter. Het verhaal is duidelijk gestructureerd en de spanningsboog is goed gedoseerd. Kinderen zullen met plezier het verhaal volgen en meeleven met Uiltje die maar niet weet wat er aan de hand is. Het thema verliefdheid wordt goed uitgewerkt. Tekst en illustraties zijn goed van elkaar gescheiden en de bladspiegel is rustig. De sfeervolle illustraties, waarbij verschillende materialen en technieken zijn gebruikt, volgen het verhaal en bieden soms details om het verhaal al pratende uit te breiden. De personages van het verhaal hebben duidelijke, zwarte contour…Lees verder