Boek
Nederlands

Dankjewelalsjeblieft

Pierre Winters (auteur), Barbara Ortelli (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
De 6-jarige Nina is altijd ongemanierd. Als ze weer eens boos de tuin ingelopen is, hoort ze een stem uit de berkenboom. Zo ontdekt ze het circus van de Goede Manieren. Prentenboek met illustraties in warme kleuren. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Dankjewelalsjeblieft
Auteur
Pierre Winters
Illustrator
Barbara Ortelli
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2010
[26] p. : ill.
ISBN
9789044813111 (hardback)

Besprekingen

Nina, een 6-jarig meisje met vlechtjes, is brutaal en weinig respectvol. Ze is vaak slechtgehumeurd en ook ongemanierd. Op een dag rent ze weer boos de tuin in. Dan hoort ze iemand roepen. De stem komt uit een gat in een berkenboom. Ze kijkt in het gat en ziet daar taferelen uit een circus waar ze van harte welkom is. De directeur van het circus van de Goede Manieren heet Dankjewelalsjeblieft en houdt van kunstjes en nette manieren. Hij vraagt of Nina mee wil doen. Dat wil ze wel, maar ze moet het wel beleefd vragen en ook netjes 'dankjewel' zeggen. Dan roept moeder haar binnen; Nina schrikt wakker en heeft haar lesje geleerd. Prachtig prentenboek met paginagrote tekeningen in warme kleuren, die kinderen zeker zullen aanspreken; ze zijn uitgevoerd in potlood-, krijt- en dekkende aquareltechniek. De voorleestekst is vrij moraliserend, maar in combinatie met de paginagrote prenten is het een aanvaardbaar en mooi geheel. Vanaf ca. 5 jaar.

Dankjewelalsjeblieft

Nina is een meisje van zes. Ze is vaak heel brutaal en dat vindt haar mama niet fijn. Wanneer ze in de tuin een stoere ridder aan het spelen is, die voor niets en niemand bang is, hoort ze haar naam. Nina gaat af op het geluid en ontdekt  een heel groot gat in een boom. Wanneer ze door dat gat kijkt, ziet ze een wonderlijk circus. Het is het circus van de Goede Manieren. Nina wordt uitgenodigd door directeur Dankjewelalsjeblieft om mee te doen met de kunstjes. Nina merkt dat, wanneer ze goede manieren heeft, alle trucjes vlot verlopen. Wanneer ze echter in haar vroegere gedrag hervalt en lelijke woorden gebruikt, grof is of stout, verdwijnen de leuke dingen. Zo verdwijnt een lekkere suikerspin in het niets wanneer Nina geen dankjewel zegt. Ze moet weer helemaal gaan aanschuiven in de lange rij. Wanneer ze opnieuw aan de beurt is en heel netjes dank je wel zegt, krijgt ze de lekkere suikerspin. Na haar avontuurlijke reis naar het circus is Nina heel wat liever tegen haar mama en haa…Lees verder