Boek
Nederlands

De angst van de doelman voor de strafschop

Peter Handke (auteur), Gerrit Bussink (vertaler)
+1
De angst van de doelman voor de strafschop
×
De angst van de doelman voor de strafschop De angst van de doelman voor de strafschop

De angst van de doelman voor de strafschop

Een jonge elektromonteur zonder werk, die eerder een beroemde voetbalkeeper is geweest, leidt een zwervend bestaan en begaat bijna terloops een moord.
Onderwerp
Taal, Moorden
Titel
De angst van de doelman voor de strafschop
Auteur
Peter Handke
Vertaler
Gerrit Bussink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Die Angst des Tormanns beim Elfmeter
Editie
Vierde, herziene druk
Uitgever
Utrecht: Koppernik, 2019
109 p.
ISBN
9789492313966 (paperback)

Besprekingen

De angst van de doelman voor de strafschop

Eerste zin. Toen hij zich ’s morgens op zijn werk meldde, werd monteur Joseph Bloch, die vroeger een bekende doelman was geweest, meegedeeld dat hij ontslagen was.

Verwarring alom: is Joseph Bloch nu ontslagen, neemt hij een snipperdag of geeft hij er zelf finaal de brui aan? Het resultaat blijft hetzelfde: Bloch loopt weg van zijn bouwwerf en begint aan zijn dwaaltocht door de stad. Filmpje meepikken, worstje eten op de markt, een paar glazen bier aan een gezellig toogje: zijn herwonnen vrijheid viert hij in burgerlijke stijl. Maar leegtes raken moeilijk gevuld – ze hebben zelfs de neiging te groeien – en Bloch moet steeds verder reizen om het unheimliche gevoel van zich af te schudden. Het helpt ook al niet dat zijn parcours bezaaid ligt met bizarre details die zich verhevigd aan hem opdringen en na verloop van tijd laat zelfs de taal hem in de steek.

Vorig jaar kreeg Peter Handke zeer terecht de Nobelprijs. Deze opgefriste vertaling geldt als een perfecte introductie tot zijn oeuvre. Knap hoe Handke terloops naar Kafka, Sarte en het thrillergenre knipoogt en toont hoe hij de taal kan ontregelen zonder in oeverloos experi…Lees verder

Het verhaal gaat over monteur J. Bloch, eens een bekende doelman, die op een morgen de bouwplaats verlaat waar hij werkt, omdat hij de indruk had ontslagen te zijn. Hij zwerft een beetje door de stad en vermoordt een vrouw. Hij verliest elke zin voor realiteit en vertrekt naar het zuiden, naar een kennis. De bekende auteur en Nobelprijswinnaar Peter Handke (1942) beschrijft in deze, in 1970 voor het eerst verschenen roman, in een vreemd en koud aandoend taalgebruik en weinig gestructureerd de lotgevallen en gedachtegangen van deze J. Bloch. Handke beschrijft het afglijden in en allesomvattende apathie en de vervreemding van de maatschappij, de mensen en de dingen in een moeilijk toegankelijke verhaalstijl, waardoor juist de zieke psychische gesteldheid van Bloch, ook door de morbide ‘einde der tijden-stemming’, uitstekend verwoord wordt. G. Bussink heeft in deze Nederlandse vertaling de stemming en stijl goed weten weer te geven. Een roman, niet voor een breed publiek maar literatuurl…Lees verder

Over Peter Handke

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door "Wild + Team Agentur - UNI Salzburg"

Peter Handke (Griffen, 6 december 1942) is een Oostenrijks toneelschrijver, dichter, romancier en essayist. In 2019 werd aan hem de Nobelprijs voor Literatuur toegekend.

Leven

Handke werd in Karinthië geboren als zoon van een Karinthisch-Sloveense kokkin. Zijn biologische vader was een bankbediende die tijdens de Tweede Wereldoorlog soldaat was; zijn moeder huwde een trambestuurder uit Berlijn, en tussen zijn tweede en zesde levensjaar woonde Handke daar.

Hij ging echter naar de plaatselijke school in het Karinthische Griffen, en vervolgens naar een internaat te Tanzenberg (Sankt Veit), met de bedoeling priester te worden. Handke veranderde echter van school en ging naar Klagenfurt. Tussen 1961 en 1965 studeerde hij recht te Graz, waar hij lid werd van het Forum Stadtpark, waartoe ook Thomas Bernhard behoorde. Toen zijn eerste roman, Hornissen, gepubliceerd werd, brak hij zijn studie af. Vanaf 1966 leefde hij als verta…Lees verder op Wikipedia