Boek
Nederlands

Mijn straat

Paul de Moor (auteur), Stefanie De Graef (illustrator)
Een jongen beschrijft zijn straat: de heuvel die hij op en af fietst, buurvrouw Martha die een pistool verbergt, de bakker met zijn bakfiets, de wegwerkers, de diverse fabrieken, de school die hij haat, de stekelbaarzen in de rivier, de Griek die bloemen verkoopt etc.
Onderwerp
Buren, Herinneringen, Wonen
Titel
Mijn straat
Auteur
Paul de Moor
Illustrator
Stefanie De Graef
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2012
[32] p.
ISBN
9789401400459 (hardback)

Besprekingen

A trip down memory lane. Paul De Moor beschrijft de straat waarin hij opgroeide aan de hand van 25 markante personen, gebouwen en snippertjes natuur. Zo komen aan bod: de toverhazelaars, de vrouw met het pistool uit de Grote Oorlog, de blikfabriek, de boomgaard, de Griekse bloemenverkoper en Dolf de wegwerker. Bij elke herinnering maakte Stefanie De Graef een nostalgische illustratie in stemmige kleuren, met hier en daar een vrolijk accent. Haar rijke, in verschillende lagen en met verschillende technieken opgebouwde beelden zorgen ervoor dat er in dit boek net zoveel te bekijken als te lezen valt. Het grote formaat laat het geheel van tekst en beeld goed tot zijn recht komen. Met zijn 64 pagina’s is dit een omvangrijk prentenboek. Doordat de tekst niet doorloopt, kunnen de beschrijvingen ook afzonderlijk worden gelezen.
De straat waarin de jonge Paul opgroeit, is het universum van een kind. Hij lijkt er alles en iedereen te kennen. Vaak klimt hij met zijn fiets tegen de …Lees verder

Mijn straat

Dit boek valt vooral op door de prachtige illustraties van Stefanie de Graef. Ze dragen eigenlijk het verhaal. Dat verhaal vertelt de geschiedenis van de straat waarin de schrijver opgroeide. Huis na huis vertelt hij wie erin woonde en wat zijn of haar typische karaktertrekken, uiterlijk of gedragingen waren. De straat gaat steil naar boven en even steil naar beneden. Beneden loopt de rivier. In de straat staat ook de school, een steenbakkerij en een blikfabriek. De bakker en de melkboer bestellen aan huis, de eerste met een motorbakfiets, de tweede met paard en kar. Ik situeer het verhaal eind jaren veertig, begin jaren vijftig van vorige eeuw. Straten zoals in dit boek vind je nog amper en de fabrieken al helemaal niet meer. De tekst is geschikt in korte regels als was het een lang gedicht. Naast beschrijvingen zijn er ook (te) veel impressies van de auteur. De beeldspraak is niet altijd duidelijk en soms vergezocht. Dat vergezochte is vaak storend en doet gekunsteld aan.
De i…Lees verder