Boek
Nederlands

De kleine kapitein in het land van Waan en Wijs

Paul Biegel (auteur), Carl Hollander (illustrator)
+1
De kleine kapitein in het land van Waan en Wijs
×
De kleine kapitein in het land van Waan en Wijs De kleine kapitein in het land van Waan en Wijs

De kleine kapitein in het land van Waan en Wijs

Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Verdere avonturen van Dikke Druif, Marinka en Bange Toontje met hun dappere aanvoerder, de kleine kapitein. Zij varen over woeste zeee͏̈n naar de meest onheilspellende oorden om het raadsel van de drie matrozen van de Grijze schipper op te lossen. Vanaf ca. 9 jaar, voorlezen vanaf ca. 6 jaar.
Extra onderwerp
avontuur, fantasie
Titel
De kleine kapitein in het land van Waan en Wijs / Paul Biegel ; tek. van Carl Hollander
Auteur
Paul Biegel
Illustrator
Carl Hollander
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Holland, 2006
127 p. : ill.
ISBN
90-251-0239-5

Besprekingen

Op de terugweg naar huis van hun vorige avontuur belandt de kleine kapitein met zijn vrienden op de Nooitlek in een vreselijke storm. Ze worden meegesleurd in een kolkstroom die hen in de zeetuin van vader Blauwkrab en zijn dochters brengt. Paul Biegel maakt er met zijn verbeeldingskracht een unieke tuin van, hoewel hij ook verwijst naar oude mythen en sprookjes (over sirenen, Blauwbaard...). De tuin krijgt water door de reus Ebbelaar, die twee keer per dag de plug uittrekt. Aan de andere kant pompt Van der Vloed het water weer weg. Prachtig is het schelpenpaleis van Blauwkrab, met een vloer van meerschuim en ramen van visgraten. De drie matrozen raken er in de ban van het gezang van Blauwkrabs dochters. De kleine kapitein bedenkt een slim plan en met zeewier in de oren kunnen ze na een helse achtervolging ontsnappen. Ze varen naar de haven van Silikuu, maar stranden in het land van Waan en Wijs, waar ze van een magiër zeven opdrachten moeten vervullen die hen confronteren met ondeugd…Lees verder
In dit zelfstandig te lezen vervolg op "De kleine kapitein" vindt de bemanning van de "Nooitlek" drie vermiste zeelieden. Samen beleven ze erg veel nieuwe avonturen. Ze ontsnappen uit Vader Blauwkrabs zeetuin en na het vervullen van moeilijke opdrachten (zoals: dagen liggen om luiheid af te leren) kunnen ze het land van Waan en Wijs verlaten. Spannend, met veel vaart geschreven fantasieverhaal. De vele sfeervolle zwartwitpentekeningen sluiten goed aan bij de tekst. Stevig papier, duidelijk lettertype, ruime bladspiegel. Voorlezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar (geoefende lezers).

Over Paul Biegel

Paulus Johannes (Paul) Biegel (Bussum, 25 maart 1925 – Laren, 21 oktober 2006) was een Nederlandse schrijver, die vooral bekendheid geniet vanwege zijn kinderboeken. Voor zijn werk ontving hij onder meer twee Gouden Griffels, vier Zilveren Griffels en een nominatie voor de Hans Christian Andersenprijs.

Biegel, de jongste zoon in een gezin van negen kinderen, groeide op in Bussum en Amsterdam. Als kind toonde hij meer interesse in buiten spelen dan in lezen, maar hij hield wel van de sprookjes van de gebroeders Grimm en de verhalen van Jules Verne. Het eerste verhaal van zijn eigen hand, getiteld De ontevreden kabouter, werd gepubliceerd in het nieuwsblad De Tijd toen de schrijver veertien jaar oud was. Na een mislukte poging om een carrière als pianist te beginnen, vertrok Biegel naar de Verenigde Staten. Daar schreef hij stukken voor The Knickerbocker Weekly. Na zijn terugkeer een jaar later werkte hij onder meer als redacteur voor de Avrobode…Lees verder op Wikipedia