Boek
Nederlands

Bacon : pionier van de wetenschappelijke methode

Paolo Rossi (auteur)

Bacon : pionier van de wetenschappelijke methode

In de reeks:
Wetenschapshistoricus en filosoof Francis Bacon legde in de 16e eeuw de basis voor het moderne wetenschapsbeeld. In welke context kwamen zijn Essays tot stand? Beschrijving van Bacons levensloop en de kenmerken van zijn theorie.
Extra onderwerp
wetenschappen, Bacon, Francis
Titel
Bacon : pionier van de wetenschappelijke methode
Auteur
Paolo Rossi
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Francis Bacon : il lord cancelliere e la moderna immagine della scienza
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Veen Magazines, 2012
160 p. : ill.
ISBN
9789085713197 (hardback)

Besprekingen

Op het einde van de wetenschappelijke biografie Bacon: pionier van de wetenschappelijke methode ontzegt Italiaans filosoof en wetenschapshistoricus Paolo Rossi zichzelf het etiket van gespecialiseerd wetenschapsfilosoof. Het verrast dan ook niet dat hij zich vooral concentreert op de geschiedkundige rol van Bacon in de zogenaamde wetenschappelijke revolutie. 
Rossi behandelt Bacons leven, zijn oeuvre, zijn historische positie en de receptie van zijn denken. De nadruk ligt niet op filosofische kwesties, maar op de historische ontwikkeling van zijn gedachtegoed. Het is prijzenswaardig dat Rossi koste wat het kost volledigheid nastreeft. Gezien het korte bestek levert dit echter enkele oververzadigde passussen op, en wanneer Rossi zich dan toch op inhoudelijk terrein begeeft, wordt de materie dermate beknopt behandeld dat een degelijke voorkennis vereist is. 
Dit is geen drama. Het zwaartepunt van Bacon ligt duidelijk elders, namelijk in de historische inpassing v…Lees verder
Francis Bacon (1561-1626), staatsman, filosoof, wetenschapper en essayist, is een van de grondleggers van de moderne natuurwetenschap. Hij is een empirist: wetenschap is geen kwestie van geloof of gezag, en al helemaal niet van magie of andere vormen van bijgeloof, maar van feiten en experimenten. Doel: de kennis der natuur en het welzijn van de mensheid. Dit deel in de reeks Wetenschappelijke Biografie behandelt leven en werk van Bacon. De schrijver, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Florence, grijpt daarbij terug op werk dat hij al in 1957 over hem publiceerde. De vormgeving vraagt, als steeds in de reeks, alle aandacht: heel fraai, met prachtige illustraties. De inhoud roept echter de vraag op of de kwantiteit van de reeks niet ten koste begint te gaan van de kwaliteit: de veelheid van feiten en verwijzingen, vaak zonder bronvermelding, gaat ten koste van de opbouw, het overzicht en de didactiek. Met index, levensloop en korte literatuurlijst.

Over Paolo Rossi

Paolo Rossi kan verwijzen naar:

Italiaanse personen
  • Paolo Rossi (acteur), acteur
  • Paolo Rossi (basketballer), basketballer
  • Paolo Rossi (filosoof), filosoof
  • Paolo Rossi (voetballer), voetballer