Boek
Nederlands

Vergeten koninkrijken : een verborgen geschiedenis van Europa

Norman Davies (auteur)
+1
Vergeten koninkrijken : een verborgen geschiedenis van Europa
×
Vergeten koninkrijken : een verborgen geschiedenis van Europa Vergeten koninkrijken : een verborgen geschiedenis van Europa

Vergeten koninkrijken : een verborgen geschiedenis van Europa

Davies bespreekt enkele Europese grootmachten die in vergetelheid zijn geraakt, zoals Aragon, Bourgondië en Etrurië. Hij beschrijft eerst de locaties zoals we ze nu kennen, daarna de verdwenen koninkrijken en gaat ten slotte na in hoeverre de herinnering aan dat rijk bewaard is gebleven.
Titel
Vergeten koninkrijken : een verborgen geschiedenis van Europa
Auteur
Norman Davies
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Vanished kingdoms
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2012
877 p., [32] p. pl. : ill.
ISBN
9789085423812 (hardback)

Besprekingen

Geschiedenis wordt meest geschreven door de winnaars. Davies had nu het originele idee om een rij verliezers te bekijken, staten die in de loop der Europese geschiedenis opkwamen, blonken en verzonken. Beginnend met een Visigothenrijk uit de vijfde eeuw beschrijft hij vijftien zowel bekende als inderdaad totaal vergeten staten en staatjes tot in de twintigste eeuw. Sommige daarvan, zoals bijvoorbeeld Byzantium of de USSR, hadden een lange of tenminste indrukwekkende geschiedenis, andere zijn tamelijk obscuur. Maar over ieder van zijn voorbeelden weet Davies uitermate onderhoudend te vertellen, zodat de lezer veel wetenswaardigs opdoet uit alle uithoeken van Europa. Foto's in kleur en zwart-wit en kaartjes ondersteunen de tekst, die bovendien naar behoren is afgewerkt met een notenapparaat en register.

Over Norman Davies

Ivor Norman Richard Davies (Bolton, Lancashire, 8 juni 1939) is professor en Fellow of the British Academy en een Brits historicus van Welshe afkomst. Hij is vooral bekend om zijn publicaties over de geschiedenis van Polen, Europa en het Verenigd Koninkrijk.

Norman Davies is lid van de Honorary Board van Euroclio, de vereniging van Europese geschiedenisleraren.

Werk

  • 1972: White Eagle, Red Star: The Polish-Soviet War, 1919–20. (2004 editie : ISBN 0-7126-0694-7)
  • 1977: Poland, Past and Present. A Select Bibliography of Works in English. ISBN 0-89250-011-5
  • 1981: God's Playground. A History of Poland. Vol. 1: The Origins to 1795, Vol. 2: 1795 to the Present. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-925339-0 / ISBN 0-19-925340-4.
  • 1984: Heart of Europe. A Short History of Poland. Oxford: Oxford University Press. Lees verder op Wikipedia