Boek
Nederlands
Titel
De uitzichtlozen : roman
Auteur
Nicolas Mathieu 1978-
Vertaler
Jan Pieter van der Sterre Reintje Ghoos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Leurs enfants après eux
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2019
413 p.
ISBN
9789029093453 (hardback)
Andere talen:

Besprekingen

Met Nirvana op de motor

Roman Lotharingen is het troosteloze decor voor een coming-of-ageroman in de jaren 90. Schrijver Nicolas Mathieu is geen socioloog, maar wel een goed verteller - en dat bleek voldoende voor een Goncourtprijs.

Het noorden van Frankrijk heeft veel van een sociaal-economisch kerkhof. Eerst zette Edouard Louis de armoezaaiers van Picardië op de literaire kaart in Weg met Eddy Bellegueule. Vervolgens pakte Nicolas Mathieu de sociale kaalslag in Lotharingen aan. In zijn debuutroman, Aux animaux la guerre, die intussen werd omgeturnd tot een tv-serie, liet de schrijver een fabriek in de Vogezen sluiten en in zijn tweede roman bracht hij de economische neergang van de streek van Thionville in beeld. De misère van zijn streekgenoten heeft hem bepaald geen windeieren gelegd. De uitzichtlozen werd gehonoreerd met de Prix Goncourt 2018.

De gelauwerde roman speelt in het fictieve Heillange, een heilloos stadje bij de Duits-Luxemburgse grens waarin iedere Fransman moeiteloos Hayange herkent. Sinds de hoogovens zijn gedoofd en de fabrieken hun biezen hebben gepakt naar de lageloonlanden is het leven er een eeuwigdurende crisis. Werkloosheid, racisme en geweld tieren er welig, de kla…Lees verder

In het noordoosten van Frankrijk, eind 20e eeuw, in een klein plattelandsdorp woont Anthony, een 14-jarige jongen. Hij trekt veel op met zijn iets oudere neef. Ze vervelen zich te pletter en halen kattenkwaad uit. Het verhaal beschrijft hun gedrag wanneer ze 14, 16 en 19 jaar zijn. Hun ouders drinken, maken ruzie en leven hun dagelijkse sleur, net zoals hun ouders en grootouders deden. Anthony en zijn neef zijn schoolverlaters en weten niet wat ze met hun toekomst aan moeten, hoewel ze daarover wel nadenken. De stijl is langdradig en er wordt veel jongerentaal gebruikt. Het geheel geeft wel een goed beeld over hoe het in zulke ingeslapen dorpen of kleine steden van generatie op generatie toegaat. De schrijver ontving de Prix Goncourt 2018 voor dit boek.

Over Nicolas Mathieu

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door ActuaLitté

Nicolas Mathieu (Épinal, 2 juni 1978) is een Franse schrijver. Voor zijn roman Leurs enfants après eux (De uitzichtlozen) ontving hij de Prix Goncourt 2018.

Levensloop

Nicolas Mathieu groeide op in Golbey, een buurtgemeente van Épinal (Vosges). Zijn vader was liftmonteur, zijn moeder boekhouder. Hij ging naar een particuliere katholieke middelbare school. Daarna studeerde hij geschiedenis, kunstgeschiedenis en filmwetenschap aan de Universiteit van Metz. In 2001 voltooide hij een masterscriptie over Terrence Malick.

Na zijn afstuderen vertrok hij naar Parijs waar hij verschillende baantjes had. Van 2001 tot 2013 was hij audiovisuele stagiair voor kleine productiemaatschappijen; hij maakte rapportages en transcripties van vergaderingen. Hij heeft gewerkt voor de website van het stadhuis van Parijs. Hij werkte als zelfstandig ondernemer en leefde soms van uitkeringen. Hij gaf ook les aan 12-jarigen via Acadomia…Lees verder op Wikipedia

Suggesties