Boek
Nederlands

Gobe heeft geluk

Nannie Kuiper (auteur), Harmen Van Straaten (illustrator)
Gobe woont in een Afrikaans land en heeft het er reuze naar z'n zin. Toch blijkt het nog beter te kunnen als er hulp uit het buitenland is gekomen. Prentenboek met grote, schilderingen in warme kleuren. Vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.
Extra onderwerp
VOO, Gezin
Titel
Gobe heeft geluk / Nannie Kuiper ; ill. Harmen van Straaten
Auteur
Nannie Kuiper
Illustrator
Harmen Van Straaten 1958-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Piramide, 2000
[36] p. : ill.
ISBN
90-245-4160-3

Besprekingen

Een lied op de terugweg van de rivier, de veiligheid van een moeder en een vader, een voetbalspel met zijn broers en zusjes, spannende verhalen die 's avonds worden verteld: al deze kleine anekdoten kleuren de dagen en het verhaal van Gobe, een jongen van ongeveer zes in een niet nader bepaald Afrikaans land. Ook karweien als water en hout halen, horen bij Gobes dagelijkse activiteiten. Opvallend en geloofwaardig beschreven wordt het doorzettingsvermogen van Gobe en zijn broertjes en zusjes. De lezer krijgt van dit bijzondere prentenboek een genuanceerd beeld van het dagelijkse leven in een ontwikkelingsgebied waar wel honger maar geen hongersnood of mensonterende armoede heerst.


Harmen van Straaten heeft in zijn fijngevoelige illustraties net als Nannie Kuiper, die de tekst verzorgde, ervoor gekozen om de leef- en belevingswereld van Gobe en zijn familie genuanceerd in beeld te brengen. De woningen hebben niet de vorm van traditionele hutten uit leem, maar zijn huisjes op…Lees verder
Gobe woont met zijn familie in een land ergens in Afrika. Ze hebben het arm en moeten voor eenvoudige levensbehoeften (water, eten, wassen) ver lopen. Toch is Gobe tevreden met zijn bestaan, maar natuurlijk houdt hij zijn dromen. Op een dag komt er hulp uit het buitenland en verandert het leven in hun dorp ten goede. Hij gaat naar school en heeft zo de kans om zijn dromen later echt te verwezenlijken. Mooi uitgevoerd prentenboek waarin het kind centraal staat temidden van een ogenschijnlijk minder plezierige leefomgeving. Toch is het een prachtig verteld, optimistisch verhaal over een blij kind. Het taalgebruik is eenvoudig en mede door de grote letter goed te lezen door kinderen van 7 tot 9 jaar. De gekleurde illustraties (contouren en details met pen, verder slordig ingevuld met waterverf) geven de sfeer van het verhaal goed weer. Dit boek kwam tot stand in nauwe samenwerking met de kinderhulporganisatie Terre des Hommes. Het geeft op eenvoudige, maar daardoor zeer pakkende wijze de…Lees verder

Over Nannie Kuiper

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Janna Gesiena (Nannie) Kuiper (Winterswijk, 21 april 1939) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Kuiper groeide op in Winterswijk. Na haar middelbare school studeerde Kuiper kinderverzorging en -opvoeding en later journalistiek. Haar eerste gedichten voor kleuters en jonge kinderen, gingen over gevarieerde onderwerpen uit de sprookjeswereld en de leef- en belevingswereld van jonge kinderen: kleine heksen, een liegbeest, het ziekenhuis, het circus, ruzie, angstdromen of verveling. De vorm van de versjes was vrij traditioneel, met rijm, een stevig ritme en veel herhalingen. Later ging ze zich richten op peuters met klankrijke en ritmische versjes.

Nannie Kuiper moedigt het kleine kind aan om creatief zijn eigen weg te gaan. In haar boeken kruipen en lopen heel wat ondeugende, eigenzinnige peuters en kleuters rond.

Kuiper vertaalt ook kinderboeken. De gedichtenbundels van A.A. Milne en van C. Barker…Lees verder op Wikipedia

Suggesties