Boek
Nederlands

Basja de beer gaat sterren plukken

Nannie Kuiper (auteur), Jeska Verstegen (illustrator)
+1
Basja de beer gaat sterren plukken
×
Basja de beer gaat sterren plukken Basja de beer gaat sterren plukken

Basja de beer gaat sterren plukken

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Een moederbeer leert haar zoontje dat hij goed voor zichzelf moet leren zorgen opdat hij later de grootste en sterkste beer zal worden, maar het kleintje is nog niet zo flink. Prentenboek met zachtgekleurde tekeningen. Vanaf ca. 3 jaar.
Onderwerp
Beren, Voeding
Titel
Basja de beer gaat sterren plukken / Nannie Kuiper ; met ill. van Jeska Verstegen
Auteur
Nannie Kuiper
Illustrator
Jeska Verstegen
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: De Vier Windstreken, 2002
[28] p. : ill.
ISBN
90-5579-609-3

Besprekingen

Basja is nog een kleine beer, maar van zijn moeder leert hij hoe hij vlug groot en sterk kan worden. Hij leert bessen plukken, honing snoepen en vissen vangen. Met moeder erbij lukt het niet, maar zonder haar weet Basja zich aardig te redden.

Het verhaal toont dat opgroeien niet van een leien dakje gaat. Het ontbreekt Basja aan lef en durf om bij zijn voedsel te geraken. Maar waar een wil is, is een weg en zo slaagt Basja er tenslotte toch in om in zijn eigen onderhoud te voorzien. Jonge kinderen kunnen zich inleven in de gebeurtenissen rond de kleine beer. Het verhaal is met spanning verteld en de opluchting is op het einde zowel verbaal als visueel invoelbaar. Het geheel is sfeervol geïllustreerd met warme tekeningen die een dromerige sfeer uitademen.

[Sofie De Jonckheere]
Prentenboek voor peuters met een lief (beren)moeder-en-kind-verhaal. De moeder van het beertje Basja zegt dat hij later de grootste en sterkste beer van het bos moet worden, dan kan hij voor haar de sterren van de hemel plukken. Maar als hij moet leren zelf voor zijn eten te zorgen, is hij niet zo flink. 's Nachts krijgt hij honger, gaat eten zoeken en probeert de sterren uit het water te plukken. Zo vangt hij per ongeluk zijn eerste vis. Gelukkig vindt zijn moeder de sterretjes in zijn ogen het mooiste. Het verhaal wordt verteld in realistisch geschilderde, groot opgezette, sfeervolle en lieflijke illustraties in zachte tinten over één of twee pagina's met enkele regels tekst in grote letter, soms gedrukt op de pastelkleurige achtergrond in een tekening. De liefdevolle, harmonische relatie tussen moeder en kind wordt zowel in de illustraties als in de tekst op een mooie manier vormgegeven. Tekst en illustraties vormen hierbij een harmonieus geheel. Vriendelijk prentenboek voor peuter…Lees verder

Over Nannie Kuiper

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Rob Bogaerts / Anefo

Janna Gesiena (Nannie) Kuiper (Winterswijk, 21 april 1939) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken.

Biografie

Kuiper groeide op in Winterswijk. Na haar middelbare school studeerde Kuiper kinderverzorging en -opvoeding en later journalistiek. Haar eerste gedichten voor kleuters en jonge kinderen, gingen over gevarieerde onderwerpen uit de sprookjeswereld en de leef- en belevingswereld van jonge kinderen: kleine heksen, een liegbeest, het ziekenhuis, het circus, ruzie, angstdromen of verveling. De vorm van de versjes was vrij traditioneel, met rijm, een stevig ritme en veel herhalingen. Later ging ze zich richten op peuters met klankrijke en ritmische versjes.

Nannie Kuiper moedigt het kleine kind aan om creatief zijn eigen weg te gaan. In haar boeken kruipen en lopen heel wat ondeugende, eigenzinnige peuters en kleuters rond.

Kuiper vertaalt ook kinderboeken. De gedichtenbundels van A.A. Milne en van C. Barker…Lees verder op Wikipedia

Suggesties