Lettertype dyslexie
Nederlands

Luna's beestenboel

Monique Berndes (auteur), Melchior Van Rijn (illustrator)
+1
Luna's beestenboel
×
Luna's beestenboel Luna's beestenboel
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Heksje Luna is uitgenodigd op het verjaardagsfeestje van haar klasgenootje. Niemand weet dat ze eigenlijk een heks is. Wanneer ze op het feestje aankomt en ziet dat haar geschenkje veel kleiner is dan de andere, wil ze stiekem een groter geschenkje toveren. Helaas loopt dat niet helemaal goed af.
Onderwerp
Magie, Heksen, Jarig zijn
Leesniveau
AVI E4, AVI 5
Titel
Luna's beestenboel
Auteur
Monique Berndes
Illustrator
Melchior Van Rijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Rijswijk: De Vier Windstreken, © 2013
45 p. : ill.
ISBN
9789051163186 (hardback)

Besprekingen

Luna’s beestenboel is het tweede boekje over het kleine heksje Luna in de reeks ‘Hoera, ik kan lezen’. Het is het vervolg op Luna en de kikker. Beide boekjes zijn leesboekjes voor kinderen van het AVI E4-niveau maar in het tweede boekje ligt het leesniveau al iets iets hoger. Een mooie uitdaging voor de jonge lezers en ook wel goed bedacht, want zo groeit het heksje Luna met de kinderen mee. Het boekje begint als Luna naar het verjaardagsfeestje van Aisha mag. Haar moeder kocht een ‘saai’ boekje over dieren. Voor ze vertrekt, waarschuwt moeder haar nog eens. Niemand weet dat ze een heks is en dat moet zo blijven. Luna gaat naar een gewone school, maar ze zou veel liever naar de echte heksenschool gaan. Toveren kan ze wel, maar omdat er nog wel eens iets mis kan gaan mag ze dat nooit alleen doen. Als ze aankomt bij Aisha ziet Luna dat iedereen grote pakjes meegebracht heeft. Ze schaamt zich een beetje en wil haar cadeau een beetje pimpen. Ze weet dat Aisha gek is op konij…Lees verder
Tweede boek over het heksje Luna. Ze gaat naar het feest van Aicha, waar blijkt dat alle feestgangers grote cadeaus hebben meegebracht. Luna vindt haar eigen dierenboek nu veel te klein. Wat kan ze eraan doen? Haar moeder heeft haar immers op het hart gedrukt niet te toveren. Maar Luna kan het toveren niet laten en tovert een nijlpaard, een leeuw, een aap… alle dieren uit het dierenboek! Verhaal uit de reeks 'Hoera ik kan lezen', bedoeld voor lezers in groep vier. Het is geschreven in eenvoudige taal, met korte dialogen, AVI-E4. De tekst staat in de illustraties, die telkens twee pagina's beslaan. Ze zijn uitgevoerd in aquarel, in warme, zachte tinten. Het gekozen lettertype is ook geschikt voor lezers met dyslexie, maar die zullen misschien moeite hebben met de gekleurde achtergronden. Nu met meelees-cd* (ca. 40 min.) waarop het verhaal op AVI-niveau wordt voorgelezen. Een verzorgde uitgave voor kinderen vanaf ca. 7,5 jaar.

Luna's beestenboel

Heksje Luna gaat naar het feestje van klasgenootje Aicha. Het pakje dat haar mama haar meegeeft - een boek over dieren - vindt ze maar saai. Ze besluit dan ook – samen met haar kat Balt – hieraan iets te doen. Ondanks het uitdrukkelijke verbod van haar moeder spreekt Luna een toverspreuk uit. Prompt verschijnt er een neushoorn in de tuin van Aicha, meteen gevolgd door een leeuw en wat later ook een aap. Als er paniek uitbreekt roept Luna haar moeder ter hulp om alle dieren weer in het boek te toveren. Een helse klus!
'Luna's beestenboel' is het tweede boekje over Luna uit de reeks 'Hoera ik kan lezen' bedoeld voor kinderen die moeite hebben met lezen (dyslexie). Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een speciaal lettertype. De tekeningen, uitgevoerd in zachte kleuren, maken een eerder sobere indruk. Het verhaal spreekt moeilijke lezertjes aan omwille van de leuke humor en de eenvoudige tekst.

Suggesties