Boek
Nederlands

Ver weg

+1
Ver weg
×
Ver weg Ver weg
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De 15-jarige Liona (ik-figuur) krijgt van haar ouders te horen dat ze gaan emigreren naar Oostenrijk. Liona is razend, ze wil niet naar Oostenrijk. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
Ver weg
Auteur
Milou Van der Horst
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2010
148 p.
ISBN
9789021667942 (hardback)

Besprekingen

Als kind vond Liona Oostenrijk een leuk vakantieland. Maar wanneer haar ouders beslissen om naar Oostenrijk te migreren, weet Liona niet meer waar ze het heeft. Ze probeert alles om haar vader en moeder ervan te overtuigen in Nederland te blijven. Uit protest verhuist ze naar het tuinhuisje en als dit niet helpt, loopt ze weg. Ondanks de vele conflicten met hun dochter houden Liona's ouders voet bij stuk. Stukje bij beetje wordt de verhuizing geregeld. Liona krijgt een husky, zodat ze in Oostenrijk toch niet helemaal alleen is. Eenmaal op de bestemming valt alles echter beter mee dan ze gedacht had. Toch blijft haar hart uitgaan naar Nederland. Liona is dan ook heel blij wanneer haar beste vriendin uit Nederland haar vraagt om te komen logeren. Vol verwachting neemt ze de trein. Maar is de plaats die ze achterliet nog hetzelfde? En wat met haar vriendin? Is die nog dezelfde gebleven?

In Ver weg heeft Milou van der Horst het over emigratie, een onderwerp dat anno 2010 erg…Lees verder
De 15-jarige Liona (ik-figuur) krijgt van haar ouders te horen dat ze gaan emigreren naar Oostenrijk. Liona is razend dat deze beslissing is genomen zonder met haar te overleggen en ze gooit haar hoofd in de wind. Verhaal waarin Liona van alles bedenkt waarom ze niet naar Oostenrijk wil. Een gesprek met een vriendin van haar moeder geeft Liona beter inzicht in haar beweegredenen. Vlot en helder geschreven verhaal over de tweestrijd van Liona: het niet willen verlaten van het oude vertrouwde en bang zijn voor het nieuwe, maar ook enthousiast zijn over de vakanties in Oostenrijk. De auteur (1992) schreef eerder twee autobiografische boeken over anorexia: 'Mijn allerliefste vijand' en 'Zwaartekracht'*. Dit is haar eerste niet-autobiografische boek; volgens een korte biografie achterin wandelt ze het allerliefst in de Oostenrijkse bergen en is haar grootste droom een eigen huis in Oostenrijk. Lekker leesboek voor de jeugd. Vanaf ca. 12 jaar.