Boek
Frans
Titel
Soumission
Auteur
Michel Houellebecq
Taal
Frans
Uitgever
[Paris]: Flammarion, 2015
300 p.
ISBN
9782081354807 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

In 2022 is het zover! Na de verkiezingsoverwinning van de Moslimbroederschap krijgt Frankrijk een islamitische president, de visionaire Ben Abbas. De voortekenen waren er al. Economische crises, sociaal venijn en politieke impasse schiepen ruimte voor bezielend elan. De nieuwe staatsgodsdienst luidt met zijn demografische kernwaarden een bloeiperiode in; werk genoeg: de vrouwen zitten thuis. Ook hoogleraar François, meegezogen in de verlammende tijdgeest, zoekt een uitweg. Zich spiegelend aan de zienswijze van de romancier Huysmans (1848-1907) zint hij op bovenindividuele eenheid, op een reddende bekering, voorwaarde voor zijn universitaire status, maar ook voor gelukzalige mannelijkheid. Fabuleren over een toekomstig bestel inclusief seksuele obsessies deed Houellebecq (1956) al eerder. Nu extrapoleert hij het huidige spanningsveld naar een mogelijke onderwerping aan een politiek-religieus dictaat op relatief korte termijn. Een uitdagende visie, deze getuigenis van François, die zich…Lees verder

Over Michel Houellebecq

CC BY 3.0 - Foto van/door Mariusz Kubik

Michel Houellebecq ([miʃɛl wɛlˈbɛk]?), pseudoniem van Michel Thomas, (Réunion, 26 februari 1956) is een Frans romancier, dichter, toneelschrijver en filmregisseur.

Biografie

Zijn vader, een berggids, en moeder, een anesthesiste, interesseerden zich weinig voor de kleine Michel en op zesjarige leeftijd werd hij aan zijn grootmoeder toevertrouwd, die in 1978 overleed. De naam van zijn grootmoeder nam hij later aan als pseudoniem.

In 1980 behaalde hij het diploma van landbouwingenieur en ook trouwde hij in dat jaar. Zijn zoon Etienne werd in 1981 geboren. Er volgde echter een echtscheiding, waarna hij vanwege een depressie meermaals behandeld moest worden in psychiatrische instellingen.

Op twintigjarige leeftijd ontlook zijn literaire interesse en in 1985 kwam de ontmoeting met Michel Bulteau, die hem de mogelijkheid gaf zijn eerste boek te publiceren: een biografie van Howard P. Lovecra…Lees verder op Wikipedia