Boek
Frans
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

La carte et le territoire

+1
La carte et le territoire
×
La carte et le territoire La carte et le territoire

La carte et le territoire

Genre:
Een succesvol fotograaf ervaart in de eerste decennia van de 21e eeuw hoezeer vergankelijkheid en schone schijn zijn leven en kunst bepalen.
Titel
La carte et le territoire
Auteur
Michel Houellebecq
Taal
Frans
Editie
1
Uitgever
[Paris]: Flammarion, 2010
428 p.
ISBN
9782081246331 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Stollend betonEr is maar één Franse schrijver wiens boeken nog voor het verschijnen van de Nederlandse vertaling alom worden besproken in Nederlandstalige boekenbijlagen. Dat is niet alleen tekenend voor het prestige van de hedendaagse Franse literatuur, maar ook voor de uitzonderingspositie van Michel Houellebecq daarbinnen. La Carte et le territoire, zijn begin september verschenen nieuwe roman, heeft te onzent louter lovende kritieken gekregen (lezers die het Frans niet machtig zijn zullen moeten wachten tot mei 2011 om zich er een eigen oordeel over te kunnen vormen).

De besprekingen van die nieuwe roman mogen dan getuigen van Houellebecqs status aparte binnen de Franse letteren, dat laat onverlet dat de commentatoren er over de hele linie niet echt raad mee lijken te weten. Hoe positief ook de algemene teneur van die besprekingen, La Carte et le territoire wordt vooral in negatieve zin gekarakteriseerd: 'Geen aanval op de islam, geen b…Lees verder
Vergankelijkheid en schone schijn alom. Succesvol fotograaf en schilder Jed Martin observeert vrij afstandelijk mensen en dingen die voorbijgaan. Hij ziet Frankrijk in de eerste decennia van de 21e eeuw uitgroeien tot een mediageniek attractiepark en zijn eigen ontwikkeling daarin weerspiegeld. Een kader dat auteur Houellebecq (1956) de ruimte biedt een variëteit aan vooral Franse persoonlijkheden en hun vertoon te benaderen, familie- en liefdesrelaties, de toeristenindustrie en pr-machinerie, kunst, het grote geld en de dood, en wat niet al: satirisch, pasticherend en reflectief. Zo ontstaat een hecht vlechtwerk van stemmingen, tinten en toonzettingen, waarin Jed Martin zich bezint op het lot van zijn ooit zo dynamische vader, die nu verkankert in een verzorgingstehuis, het kunstenaarsschap overdenkt, de lachwekkende glitters van jubelende recensies en reclameslogans ondergaat en in Ierland met kluizenaar Houellebecq zelf, jawel, o.m. het voorwoord bij zijn catalogus bespreekt. Een v…Lees verder

Over Michel Houellebecq

CC BY 3.0 - Foto van/door Mariusz Kubik

Michel Houellebecq ([miʃɛl wɛlˈbɛk]?), pseudoniem van Michel Thomas, (Réunion, 26 februari 1956) is een Frans romancier, dichter, toneelschrijver en filmregisseur.

Biografie

Zijn vader, een berggids, en moeder, een anesthesiste, interesseerden zich weinig voor de kleine Michel en op zesjarige leeftijd werd hij aan zijn grootmoeder toevertrouwd, die in 1978 overleed. De naam van zijn grootmoeder nam hij later aan als pseudoniem.

In 1980 behaalde hij het diploma van landbouwingenieur en ook trouwde hij in dat jaar. Zijn zoon Etienne werd in 1981 geboren. Er volgde echter een echtscheiding, waarna hij vanwege een depressie meermaals behandeld moest worden in psychiatrische instellingen.

Op twintigjarige leeftijd ontlook zijn literaire interesse en in 1985 kwam de ontmoeting met Michel Bulteau, die hem de mogelijkheid gaf zijn eerste boek te publiceren: een biografie van Howard P. Lovecra…Lees verder op Wikipedia