Boek
Nederlands

De hele wereld speelt komedie : essays over leugen en waarheid

De hele wereld speelt komedie : essays over leugen en waarheid

Titel
De hele wereld speelt komedie : essays over leugen en waarheid / Michel De Montaigne ; vert. uit het Frans door Hans van Pinxteren
Auteur
Michel De Montaigne 1533-1592
Vertaler
Hans Van Pinxteren
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2001
185 p.
ISBN
90-253-3399-0

Besprekingen

Hans van Pinxteren's ambitieuze onderneming om de hele De Montaigne in gedegen en toch speels Nederlands om te zetten, is met De hele wereld speelt komedie aan een zevende verzameling essays toe. Omdat de essays thematisch gegroepeerd werden, is er een verband en dat is dit keer de taal en de mogelijkheden of onmogelijkheden van communicatie tussen mensen onderling.

De leugen is, aldus onze wijsgeer, de grootste misdaad omdat zij honderdduizend gezichten heeft die alle dat ene dat de waarheid heet, kunnen verbergen. Zo staat het er en zo is het ook. "Duizend wegen leiden van het doel af, één gaat ernaartoe". Verder gaat het over de waarheid, die natuurlijk niemand in pacht kan hebben, over boeken die ons in staat stellen om verder te kijken dan we in ons eentje in staat zijn om te zien, maar die we ook weer niet al te serieus moeten nemen en in de eerste plaats voor ons plezier moeten doornemen, over de ijdelheid van woorden die soms menen alles te kunnen veranderen e…Lees verder
Dit is het zevende deeltje in een reeks die moet uitlopen op een volledige vertaling van de "Essays" van Montaigne (1533-1592). Het bevat veertien essays, die allemaal iets met waarheid en leugen te maken hebben. Verder bevat het een beknopt notenapparaat en een register van historische en literaire eigennamen. Er is al een volledige vertaling van de "Essays" op de markt, op naam van Frank de Graaff*. Beide vertalingen zijn van hoog niveau. De Graaff blijft iets dichter bij het origineel, dat maakt zijn vertaling soms wat stroef; Van Pinxteren is vrijer en hedendaagser, wat de literaire kwaliteit ten goede komt. Kleine druk.

Over Michel De Montaigne

Michel Eyquem de Montaigne (Bordeaux, 28 februari 1533 – Château de Montaigne, Périgord, 13 september 1592) was een Franse filosoof, schrijver en politicus uit de periode van de Franse renaissance. In zijn belangrijkste werk, Essais (letterlijk: probeersels of proeven), bestudeert hij de mensheid en met name zichzelf. Hij was daarmee de eerste die bij de bespreking van allerlei morele en filosofische vraagstukken een psychologie van zichzelf schreef. Met zijn Essais werd hij de pionier van het literaire genre van het essay, het persoonlijke betoog met diepgang. Tot kort voor zijn dood werkte hij verder aan zijn Essais. Montaigne wordt algemeen beschouwd als een sceptisch humanist. Que sçay-je? (in moderne spelling: Que sais-je, wat weet ik?) was zijn motto. Hij inspireerde Franse filosofen zoals Blaise Pascal en René Descartes.

Biografie

Familie

Michel de Montaigne w…Lees verder op Wikipedia