‘Voor de zoveelste keer zag hij de duistere, fronsende blikken voor zich van de rechters van wie hij vreesde dat ze op een dag al zijn daden onder de loep zouden nemen. Hij hoorde de vragen die ze zouden stellen. Wat gaf u het recht…, meneer Temple?’ Dit citaat illustreert het belangrijkste thema van Plaag, het vierde deel uit de reeks ‘Gone’ van Michael Grant.
Sinds ze een aantal maanden geleden door een ondoordringbare koepel van de buitenwereld afgescheiden werden, zijn de kinderen in de zogenaamde FAKZ op zichzelf aangewezen. De opkomst van de barrière ging immers gepaard met de mysterieuze verdwijning van iedereen ouder dan vijftien. De jongeren trachten hun plaats te vinden in deze nieuwe maatschappij, met enkele machtsstrijden tot gevolg. Ondertussen zijn ook voedsel en drank schaars geworden. Het wordt steeds duidelijker dat ze een probleem hebben met hun watervoorraad, aangezien het waterpeil van het meer waaruit ze nu putten drastisch gedaald is. Volgens Albert z…
Lees verder
‘Voor de zoveelste keer zag hij de duistere, fronsende blikken voor zich van de rechters van wie hij vreesde dat ze op een dag al zijn daden onder de loep zouden nemen. Hij hoorde de vragen die ze zouden stellen. Wat gaf u het recht…, meneer Temple?’ Dit citaat illustreert het belangrijkste thema van Plaag, het vierde deel uit de reeks ‘Gone’ van Michael Grant.
Sinds ze een aantal maanden geleden door een ondoordringbare koepel van de buitenwereld afgescheiden werden, zijn de kinderen in de zogenaamde FAKZ op zichzelf aangewezen. De opkomst van de barrière ging immers gepaard met de mysterieuze verdwijning van iedereen ouder dan vijftien. De jongeren trachten hun plaats te vinden in deze nieuwe maatschappij, met enkele machtsstrijden tot gevolg. Ondertussen zijn ook voedsel en drank schaars geworden. Het wordt steeds duidelijker dat ze een probleem hebben met hun watervoorraad, aangezien het waterpeil van het meer waaruit ze nu putten drastisch gedaald is. Volgens Albert zou er echter nog een veel groter meer binnen de FAKZ liggen en hij stuurt Sam op pad om de plas en de omgeving te gaan verkennen. Ondertussen wordt Perdido Beach geteisterd door een dodelijke griep en door insectachtige parasieten die hun slachtoffers van binnenuit verslinden. In hun strijd om te overleven hebben de kinderen vaak geen andere keuze dan bepaalde sociale grenzen te overschrijden. Ze worstelen echter met de gevolgen van hun beslissingen en met de vraag of ze de grenzen van de menselijkheid overschreden hebben. Ook zijn ze bezorgd over hoe ze zullen beoordeeld worden wanneer de barrière wegvalt en ze beseffen ten volle dat ze nooit meer terugkunnen naar de personen die ze waren voor de FAKZ.
Net als in de vorige drie delen, krijgen we in Plaag een veelvoud aan goed uitgewerkte karakters. Ze reageren elk op hun eigen manier op de gebeurtenissen en hun reacties worden bepaald door hun specifieke achtergronden. Dit alles zorgt ervoor dat de personages je zeker niet onverschillig laten en het bevordert de inleving in de roman. Vraag is echter wel wat de plagen wezenlijk toevoegen aan hun karakterontwikkeling en aan de verdere uitwerking van de dystopische maatschappij. Ook in de vorige delen deden de kinderen dingen die volledig ingingen tegen hun principes en kampten ze reeds met gewetensbezwaren. Op het vlak van verhaalontwikkeling draagt Plaag dan ook weinig bij tot de reeks, ook omdat er minder dan in de voorgaande romans wordt toegewerkt naar de ultieme ontknoping. Ook de extreem gruwelijke passages hebben niet echt een toegevoegde waarde. De zeer uitzichtloze situatie van de kinderen werd immers al voldoende duidelijk doorheen de eerdere beproevingen, waardoor de gruwelijke passages overkomen als een al te gemakkelijke manier om spanning te creëren.
Ondanks deze kanttekeningen is Plaag een boeiend boek, waarin een mooi evenwicht wordt gevonden tussen beschouwende passages en actiescènes. Bovendien wordt ook de nieuwsgierigheid gewekt naar de volgende twee delen. ‘Gone’ is zeker een van de meest gelaagde en intrigerende reeksen voor jongvolwassenen die de laatste tijd zijn verschenen. [Ilse Moens]
Verberg tekst