Boek
Nederlands

Als waanzin overwint...

Michael Grant (auteur), Mariëtte van Gelder (vertaler)
+1
Als waanzin overwint...
×
Als waanzin overwint... Als waanzin overwint...
In de reeks:
BZRK; 1
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Charles en Benjamin Armstrong streven naar een perfecte wereld zonder wreedheden. Ze willen dat ideaal echter op een angstaanjagende manier bereiken: door de hersenen van alle mensen te manipuleren, zodat de wereld functioneert als één brein – hun brein. De guerrillagroep BZRK probeert dit te verhinderen.
Titel
Als waanzin overwint...
Auteur
Michael Grant 1954-
Vertaler
Mariëtte van Gelder
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
BZRK
Uitgever
Houten: Van Goor, 2012
293 p.
ISBN
9789000312832 (paperback)

Besprekingen

Benjamin en Charles Armstrong streven naar een wereld waarin iedereen in harmonie leeft, waar mensen een geheel vormen in plaats van aparte individuen. Hun droomwereld hebben ze gemodelleerd naar zichzelf, aangezien ze als Siamese tweeling letterlijk met elkaar verbonden zijn. Om hun doel te bereiken, willen de broers heel ver gaan. Zo zetten ze nanobots in om mensen te ‘bedraden’ en op die manier hun gedachten en acties te controleren. Dat is ook wat ze van plan zijn met de zes belangrijkste staatshoofden. De verzetsgroep BZRK strijdt voor het behoud van de vrijheid en individualiteit van de mens en maakt hiervoor gebruik van biots. Anders dan de nanobots zijn deze biologisch; ze zijn gemaakt uit gerecombineerd DNA. Wanneer de biots sterven, heeft dit invloed op de verzetsstrijder waartoe ze behoren: hij sterft of wordt krankzinnig. De strijd speelt zich af in de hersenen van beide partijen en in die van hun doelwitten.
De sterkte van BZRK is dat Michael Grant het aan de…Lees verder
Noah Cotton (16) zoekt in een inrichting zijn broer Alex op die het steeds over ‘nano, macro, nano’ heeft. Even later vallen er veel slachtoffers als een privévliegtuig neerstort op een stadion. Het begin van een spannend verhaal waarin Charles en Benjamin Amstrong met microscopisch kleine robotjes, nanobots, de hersenen van alle mensen zo willen manipuleren, dat zij hun vrije wil verliezen, met als doel het creëren van een perfecte wereld zonder wreedheden. De guerrillagroep BZRK bestrijdt hen met biologische bots, maar het loopt allemaal vreselijk uit de hand. Spannend eerste deel van de serie 'BZRK' met veel actie, dat alles in zich heeft van een sciencefiction verhaal, een thriller en een avonturenboek. Het steeds weer verrassende verhaal is goed opgebouwd, met vaak een cliffhanger, waardoor je als lezer het boek moeilijk weg kunt leggen. De strijd die geleverd wordt, lijkt op die bij moderne computerspellen. De personages worden niet heel erg uitgewerkt, maar hun karaktertrekken …Lees verder

BZRK

Sadie McLure en Noah Cotton leiden elk apart hun eigen leven, maar dat leven krijgt abrupt een andere wending. Die wending zorgt ervoor  dat Sadie en Noah op elkaar zullen moeten vertrouwen en dat ze elkaar zullen leren kennen op een manier die ze nooit voor mogelijk gehouden hadden. Beiden worden ze gerekruteerd door BZRK, een organisatie die vecht voor het recht om menselijk te zijn, om fouten te maken en om ongelukkig te zijn.
Charles en Benjamin Armstrong streven een totaal ander doel na. Door middel van nanobottechnologie willen zij ervoor zorgen dat de wereld functioneert als één brein. Eén brein dat zij controleren en domineren. Zij rekruteren twitchers, jonge gamers. Zij doen wat op het eerste zicht een spel lijkt: microscopisch kleine robots het menselijk brein binnen loodsen en op die manier alle menselijke breinen tot één geheel verbinden.
Sadie, alias Plath, en Noah, alias Keats, zullen, al dan niet gedwongen, de strijd met de Armstrong-tweeling moeten aangaan…Lees verder

Over Michael Grant

Michael Grant (Los Angeles, 26 juli 1954) is een Amerikaans schrijver. Hij is medebedenker en coauteur van de boekenreeksen Animorphs en Everworld, maar in Nederland en België is hij bekend door zijn serie Gone.

Michael Grant groeide op in een militair gezin en bezocht 10 scholen in 5 staten, alsmede 3 scholen in Frankrijk. Als volwassene werd hij schrijver, voor een deel omdat "het een van de weinige banen was die hem niet zou binden aan een specifieke locatie". De achterflap van een van zijn boeken vermeldt: "Hij woont in Californië met zijn vrouw, Katherine Applegate, en hun twee kinderen, en veel te veel huisdieren." Begin 2009 verscheen het vervolg op Gone, getiteld Honger. In 2010 kwam het derde deel in de serie uit onder de titel Leugens. Ook het vierde boek, Plaag, is al verschenen. Het vijfde deel in de reeks, Angst, verscheen in België en Nederland in september 2012. Het zesde boek, Licht, versch…Lees verder op Wikipedia