Boek
Nederlands

Besmette Stad : vijfenzestig kunstenaars antwoorden op Bezette stad van Paul Van Ostaijen

Matthijs De Ridder (samensteller), Willem Bongers-Dek (samensteller)

Besmette Stad : vijfenzestig kunstenaars antwoorden op Bezette stad van Paul Van Ostaijen

Multimediaal Gesamtkunstwerk uitgegeven ter gelegenheid van het eeuwfeest van het gedicht ‘Bezette Stad’, over Antwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog, en de 125ste geboortedag van de Vlaamse schrijver Paul van Ostaijen (1896-1928).
Extra onderwerp
Poëziekrant
Titel
Besmette Stad : vijfenzestig kunstenaars antwoorden op Bezette stad van Paul Van Ostaijen
Samensteller
Matthijs De Ridder 1979- Willem Bongers-Dek
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2021
256 p. : ill.
ISBN
9789463105910 (paperback)

Besprekingen

Sidderend van leven

Honderd jaar na verschijnen is Bezette stad van Paul van Ostaijen nog steeds een feest om te lezen. Het is wachten op poëzie die hetzelfde gevoel van vrijheid tot uitdrukking brengt. In de nieuwe bundel Besmette stad, met reacties op de Vlaamse dichter, is dat nog niet gelukt.

Als het voorjaar te vroeg komt, weet je dat er dingen verkeerd lopen. Zo kon het vorige maand gebeuren dat met de eerste serieuze zonnestralen van het jaar de parken vol met mensen stroomden. In Amsterdam moest de gemeente meerdere opeenvolgende dagen de toegangspoorten tot het Vondelpark sluiten. Hordes jongeren hadden schoon genoeg van het binnen zitten en besloten in het lege hart van de hoofdstad te doen alsof besmettingen niet bestonden. Vondel, die op zijn monumentale stoel hoog boven hen uittorende, zag het onbewogen aan. Konden standbeelden bewegen, dan was er ongetwijfeld een kleine glimlach op zijn gezicht verschenen, want het leven barstte los en deed dat aan de voeten van een dichter.

Om die reden moest ik bij deze spontane uitbarsting denken aan een werk dat honderd jaar geleden verscheen en nu opnieuw is uitgegeven. In april 1921 publiceerde de op dat moment 25-jarige Paul van Ostaijen Bezette stad, een absoluut hoogtepunt uit de Nederlandstalige lyriek van de …Lees verder

Multimediaal Gesamtkunstwerk op groot formaat, uitgegeven ter gelegenheid van het eeuwfeest van het gedicht ‘Bezette Stad’ en de 125ste geboortedag van de Vlaamse schrijver Paul van Ostaijen (1896-1928). Hij schreef dit gedicht over de bezetting van Antwerpen tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) in 1921. Een eeuw later blijkt het verrassend actueel, nu de stad niet bezet maar besmet is met het coronavirus. De verzameling is het resultaat van een project waarbij Vlaamse en Nederlandse kunstenaars zich door hem lieten inspireren. Het kan gezien worden als artistiek antwoord op ‘Bezette stad’. Naar aanleiding van de lock down tijdens de coronacrisis (2020-2021) werd voor de titel ‘Besmette stad’ gekozen. 65 Vlaamse en Nederlandse kunstenaars leverden bijdragen voor deze uitgave, die geïnitieerd is door het Paul van Ostaijengenootschap en het Vlaams-Nederlands Huis deBuren. Bevat vooral gedichten en teksten, maar ook foto’s, schilderijen en tekeningen in de stijl van van Ostaijens …Lees verder

En weer is de stad in angst

In Besmette stad reageren kunstenaars honderd jaar na dato op Paul van Ostaijens Bezette stad.

Soms hoef je alleen een paar letters te vervangen en een fantastisch project is geboren. Honderd jaar geleden verscheen Bezette stad, Paul van Ostaijens indrukwekkende poëtische verslag van Antwerpen in de Eerste Wereldoorlog. Dat avant-garde meesterwerk, gecomponeerd uit citaten, films, liedjes, reclame, dat ook typografisch zo spannende boek, bleek een jaar geleden onverwacht actueler dan ooit.

Dit keer was het geen leger soldaten dat eins zwei, eins zwei in opmars was. De vijand was een onzichtbaar virus. De stad was besmet en in de lege straten echoden Van Ostaijens woorden: 'Het stappen van de stad in angst'.

Zo werd het plan geboren om Vlaamse en Nederlandse kunstenaars van nu te laten reageren op Bezette stad.

Tsead Bruinja, Spinvis, Lieke Marsman, Maud Vanhauwaert, Babs Gons, Alfred Schaffer, Lizette Ma Neza, Ellen Deckwitz en vele, vele anderen maakten op verzoek van het Vlaams-Nederlands huis deBuren en het Paul van Ostaijengenootschap een artist…Lees verder