Boek
Nederlands

Constant : spelen in Nieuw Babylon

Martijn van der Linden (illustrator), Maranke Rinck (auteur)
Constant woont in een grote grijze stad waar niemand tijd heeft om te spelen. Constant speelt wel, met verf. Hij schildert een nieuwe wereld: Nieuw Babylon. Kunstprentenboek met kleurrijke illustraties over Constant Nieuwenhuys (1920-2005) van de CoBrA-groep. Vanaf ca. 4 t/m 7 jaar.
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Constant : spelen in Nieuw Babylon
Illustrator
Martijn van der Linden
Auteur
Maranke Rinck
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2016
[28] p. : ill.
ISBN
9789025870515 (hardback)

Besprekingen

Constant woonde in een grijze stad. Niemand had tijd om te spelen, de grijze mensen moesten werken en naar school. Constant speelde wel, op zijn gitaar en met verf in zijn atelier. Hij droomde van een nieuwe stad, vol avontuur, waar de mensen konden spelen. Dus tekende, bouwde en schilderde hij een nieuwe wereld, die hij Nieuw Babylon noemde. In die nieuwe stad zag geen dag er hetzelfde uit, de mensen waren vrij. Kunstprentenboek gemaakt in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag ter gelegenheid van de tentoonstelling Constant - New Babylon: Aan ons de vrijheid*. In een stijl zoals die van kunstenaar Constant Nieuwenhuys (vooraanstaand lid van de CoBrA-groep) schildert de illustrator Martijn van der Linden erop los, met rake vegen, in kleurrijke lagen over landkaarten heen. De tekst - in duidelijk lettertype zonder schreef - staat in de prenten en is kort en helder van stijl. Samen brengen beeld en verhaal de ongebreidelde energie van de bedenker over. Aanstekelijk prentenboek om…Lees verder

Constant

Constant Anton Nieuwenhuys (1920-2005) was lid van de kunstbeweging CoBrA (Copenhagen, Brussel, Amsterdam) die zich na de Tweede Wereldoorlog tegen het academisme en de schilderkunst keerde. Hierin werd volgens hen teveel nadruk gelegd op het intellectuele en de beeldende esthetische wetten. Ze lieten zich in hun werk inspireren door de speelsheid en spontaniteit van kinderen. Maar Constant ging nog verder. In de sfeer van optimisme die in deze naoorlogse periode heerste, ontwierp hij de stad Babylon waarin de mens vrij zou zijn om te spelen. Robots en machines zouden al het werk overnemen.Het levensverhaal van Constant Nieuwenhuys wordt op eenvoudige manier verteld doorheen het boek. Constant wordt afgebeeld als een vrolijke kunstenaar, een muzikant-schilder die van het leven wil genieten, plezier wil maken! Zijn kleurrijke persoonlijkheid steekt duidelijk af tussen al het grijs van de mensen rondom hem. Die denken alleen maar aan werken en hebben geen tijd om z…Lees verder

Over Martijn van der Linden

Martijn van der Linden (Oostburg, 1979) is een Nederlandse illustrator van kinderboeken. Zijn werk verschijnt in meer dan twaalf landen en won meerdere prijzen, waaronder in 2016 de Woutertje Pieterse prijs voor het boek dat hij maakte met schrijver Edward van de Vendel: Stem op de okapi.  Het boek Tangramkat werd in 2017 bekroond met een Gouden Penseel en een Zilveren Griffel en werd gekozen tot een van de bestverzorgde boeken van 2016.

Met zijn vrouw, kinderboekenschrijfster Maranke Rinck, maakt Martijn sinds 2004 prentenboeken zoals Het prinsenkind, Ik voel een voet!, Memorykonijn, Tangramkat en Knikkeruil. Martijn heeft een atelier aan zijn huis in Rotterdam, waar hij woont met Maranke en hun drie kinderen. Vanaf 2022 is hij Kinderboekenambassadeur van Nederland.

Lees verder op Wikipedia

Suggesties