Boek
Nederlands

De Balkan : een geschiedenis

Mark Mazower (auteur)

De Balkan : een geschiedenis

Titel
De Balkan : een geschiedenis
Auteur
Mark Mazower
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The Balkans : a short history
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2002
238 p. : ill.
Aantekening
Ondertitel ontleend aan omslag
ISBN
90-234-0164-6

Besprekingen

Het aantal boeken over de Balkan als geheel is in het Nederlandse taalgebied vrijwel onbestaande. In die zin vult deze vertaling van een Engels werk een lacune. Langs de andere kant rijst de vraag of het nog zinvol is de Balkan als geheel te behandelen. Het gebied is zo disparaat qua volkeren, talen en culturen en de politieke ontwikkeling in de deelgebieden is nauwelijks vergelijkbaar. Het is dan ook een Amerikaans professor in de geschiedenis met de nodige (ook fysieke) distantie die het aandurft hierover te schrijven. En natuurlijk behandelt het de geschiedenis van de Balkan, die gedurende eeuwen onder de invloed leefde van slechts twee imperiale naties, de Osmaanse en de Oostenrijks-Hongaarse heerschappij. De auteur is zich ten dele bewust van het probleem: in de inleiding gaat het nader in op het begrip Balkan en moet constateren dat het vrij jong is. De voornaamste bedoeling van de auteur is zich te verzetten tegen de mythe dat de Balkanmens van nature wreed en gewelddadig zou z…Lees verder
Mazower, gespecialiseerd in 19e en 20e eeuws eeuwse geschiedenis van Griekenland en auteur van 75 titels, herdrukken meegeteld, brengt een beknopte geschiedenis van de laatste eeuwen van de Balkan. Een buitengewoon erudiet werk, waarin bijzonder veel kennis is samengebald. Die kennis die je elders niet zo snel vindt, en een bepaalde stellingname maken dit boek uniek en onmisbaar voor iedereen die iets over de Balkan wil weten. Die stellingname bestaat uit aandacht voor culturele en economische aspecten, en vooral voor de invloeden van de import van staatsfilosofieën (verlichting, maar met name nationalisme) en de internationale politiek, waarbij de beeldvorming ("woeste bloeddorstige barbaren") een belangrijke betekenis gegeven wordt. De desastreuze invloed van het eeuwenlange Turkse bewind wordt wat onderbelicht gelaten, en soms een tikje ongestructureerd. Bijna een leesboek.

Over Mark Mazower

Mark Mazower (Londen, 1958) is een Brits historicus en schrijver. Hij is gespecialiseerd in Griekenland, de Balkan, Europa in de 20e eeuw en internationale geschiedenis. Hij doceert aan Columbia University te New York.

Biografie

Mazower werd geboren in Londen. Hij behaalde achtereenvolgens zijn BA(Bachelor of Arts) geschiedenis en filosofie in 1981 en zijn doctoraat in 1988 in Oxford. In 1983 behaalde hij een MA Internationale Betrekkingen aan de Johns Hopkins University. Hij gaf les aan de Londense universiteit Birkbeck, de universiteit van Sussex, Princeton en de universiteit van Columbia.

Sinds 2002 schrijft Mazower voor verschillende kranten. Hij schrijft artikels en commentaren over internationale betrekkingen en boekrecensies voor The Financial Times, The Independent, The Guardian, London review of Books, The Nation en The New Republic. Hij is lid van de adviesraad van de European Association of History Educators. <…Lees verder op Wikipedia