Boek
Nederlands

De regels van Floor

Marjon Hoffman (auteur), Georgien Overwater (illustrator)
+1
De regels van Floor
×
De regels van Floor De regels van Floor
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Floor (ik-figuur) vindt dat kinderen zelf regels mogen maken. Zij heeft veertien regels verzonnen, waar een verhaaltje bij hoort. Vanaf ca. 8 jaar.
Leesniveau
AVI 7
Titel
De regels van Floor
Auteur
Marjon Hoffman
Illustrator
Georgien Overwater
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2003
92 p. : ill.
ISBN
9789021618555

Besprekingen

In plaats van in hoofdstukken werd dit boek ingedeeld volgens "de regels van Floor", en dat zijn er 14 in totaal. Eigenlijk is er geen enkel verband tussen deze "regels", en gaat het er eerder om een boek eens een keertje anders in te delen. Wat we te lezen krijgen zijn zo'n 13 situaties of anekdotische vertellingen waarin de bijdehandse flapuit Floor de hoofdrol speelt. Haar vriendinnetje Margreet is bang en timide. De situaties zijn herkenbaar: geruzie tussen broer en zus, fantasiespelletjes met je beste vriendin, cadeautjes met vader kopen voor moeder, lelijke cadeaus krijgen enz. De verhaaltjes worden in de ikpersoon door Floor verteld, en die heeft een erg nuchtere kijk op de dingen. Ze zorgt door haar vrijmoedigheid voor vele situaties die pijnlijk of vervelend zijn voor de mensen rondom haar, maar waar je als lezer best om kan lachen. Haast alle verhalen eindigen met een grappige noot. De fijne zwart-wittekeningen van Georgien Overwater onderlijnen de humoristische ondertoon va…Lees verder
Floor heeft zo haar eigen ideeën over de mensen om haar heen en hun manier van doen, gevormd door opgedane ervaringen. Die zijn door haar in regels vastgelegd, zoals 'Je moet altijd oppassen voor mensen met ogen in hun achterhoofd' of 'Je moet nooit met je vader een cadeau voor je moeder kopen'. Per regel, in totaal zijn het er veertien, volgt een verhaaltje waarin Floor in de ik-vorm vertelt hoe ze tot die wijsheid gekomen is, wat aardige anekdotes oplevert. Samen met de humoristische, kriebelige zwart-witte pentekeningetjes maken ze deze uitgave tot een vermakelijk en verfrissend geheel. De tekst is rechts niet uitgelijnd en er staat niet te veel tekst op een pagina, waardoor het boekje ook zeer geschikt is voor minder enthousiaste lezers. Op het geel gekleurde omslag staat een afbeelding van een ondersteboven hangende Floor, waarmee de speelse toon van het boek gezet wordt. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Marjon Hoffman

Marjon Hoffman (Amsterdam, 25 september 1971) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Levensloop

Hoffman wist op jonge leeftijd al dat ze een creatief beroep wilde gaan doen en besloot reclamemaker te worden. Na haar middelbare school ging zij naar het Grafisch Lyceum in Amsterdam. Hierna ging ze werken als reclamemaker; ze schrijft daarnaast ook boeken. In 2003 debuteerde ze met De regels van Floor en daarnaast schreef ze vele andere boeken voor o.a. voor Leopold en Zwijssen. Twee van haar boeken werden bewerkt verfilmd. In 2015 'De Boskampi's, regie Arne Toonen en bekroond met een Cinekid Award voor beste familiefilm. In 2018 werd de boekenserie over Floor verfilmd door de VPRO. Seizoen 1 werd bekroond met de belangrijkste televisieprijs; een Emmy Kids Award.

Boeken

Suggesties