Boek
Nederlands

De boomhut

Marije Tolman (auteur), Ronald Tolman (auteur)
Titel
De boomhut
Auteur
Marije Tolman Ronald Tolman
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2009
[27] p. : ill.
Aantekening
Een IBBY silent book
ISBN
9789047702290

Besprekingen

Aaneenschakeling van 'open plekken'

Geen woord komt er aan te pas en toch, of beter juist daardoor, vertelt De boomhut vele verhalen. Schilder en graficus Ronald Tolman maakte de etsen die de begeleiding vormen waartegen de dierfiguurtjes van dochter Marije Tolman (illustrator) voor de melodie zorgen.
De rechterbladzijden van De boomhut tonen steeds dezelfde geëtste boom. Tussen zijn grillige takken is een houten hut geklemd. De sfeerzetting rondom die ene boom is op iedere dubbele bladzijde weer anders. Na de prelude in ijzige poolsfeer, volgen platen met kleuren die zinderen van de hitte. De boom die het ene moment nog een robuuste eik lijkt, heeft daardoor op de volgende tekening meer weg van een sierlijke mangrove. Die grote contrasten in temperatuur en sfeer suggereren het wisselen van de seizoenen. Maar waar ter wereld heb je zulke seizoenen? In welk oord leven ijsberen en flamingo's samen, zoals in dit verhaal? En moeten we het verhaal wel zo rationeel …Lees verder
Midden in zee steekt een grote boom met een boomhut boven het water uit. IJsbeer zwemt ernaartoe, bruine beer arriveert in een bootje. Naarmate de zeespiegel daalt, is het ook voor andere dieren mogelijk om de boom te bereiken. Gaandeweg vertrekken de dieren: alleen de beide beren blijven wanneer de eerste sneeuwvlokken vallen. Woordloos prentenboek met veelzeggende platen over dubbele pagina's. In de fijngevoelige illustraties is de boom de constante factor. De prenten zijn het resultaat van een bijzondere samenwerking: vader Tolman maakte de etsen van de boom, waaraan zijn dochter het verhaal toevoegde door middel van de gekleurde dierentekeningen. De ooghoogte van de 'lezer' ligt iets onder de bodem van de hut; de naderende dieren zijn daardoor vanuit kikkerperspectief te volgen. Grappig is de suggestie van trilling door de verdubbeling van de boomstam en het kriebelkrabbelige takkenstelsel wanneer een neushoorn de boom ramt. De bladspiegel is overzichtelijk en ruimtelijk; de tafer…Lees verder

Over Marije Tolman

Marije Tolman (1976) is een Nederlandse tekenaar van prentenboeken.

Leven en werk

Tolman is een dochter van de beeldend kunstenaar Ronald Tolman uit Beuningen. Zij groeide op in deze Gelderse plaats. Zij werd als grafisch ontwerper opgeleid aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ook studeerde zij aan het Edinburgh College of Art in Schotland. Na haar opleiding legde zij zich toe op het illustreren van kinderboeken. Haar werk werd niet alleen in Nederland maar ook in Brazilië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Korea, Mexico, Portugal, Spanje en de Verenigde Staten uitgegeven. Samen met haar vader maakte zij De Boomhut, dat in 2010 bekroond werd met het Gouden Penseel.

Haar werk werd onder meer geëxposeerd in het Kinderboekenmuseum in Den Haag, de Kunsthal Rotterdam en het Rijksmuseum Amsterdam.

Prijzen