Boek
Nederlands

Snaartheorie

Marcel Vonk (auteur)
Steeds meer wetenschapperskoesteren de theorie dat elementaire deeltjes in feite
bewegende snaren zijn die zich gedragen als elastiekjes. Op
begrijpelijke wijze beschrijft snaartheoreet Marcel Vonk
de meerdimensionale wereld van de snaren. In korte kaders worden kernbegrippen uitgelegd. Ook anekdotes, biografieën en beschrijvingen van experimentenontbreken niet.
Titel
Snaartheorie
Auteur
Marcel Vonk
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Diemen: Natuurwetenschap en Techniek, 2010
232 p. : ill.
ISBN
9789085712480 (hardback)

Besprekingen

Dit rijk geïllustreerde boek geeft een prima uitleg van de kwantummechanica en de relativiteitstheorie van Einstein. Beide theorieën uit de natuurkunde worden door de snaartheorie elegant aan elkaar gekoppeld. Aloude problemen uit de astronomie en de wiskunde kunnen aldus worden opgelost. Het informatieve werk bespreekt boeiende onderwerpen, zoals zwarte gaten, kwantummechanica, relativiteitstheorie en zwaartekracht, snaren en zwaartekracht, supersnaren en supersymmetrie, dimensies, snaartheorie en astronomie/wiskunde. In kaders met paars-rose steunkleuren wordt dieper ingegaan op de stof. Ofschoon veel vaktechnische woorden worden gebruikt, heeft het boek een helder taalgebruik. Het logisch opgebouwde werk heeft prima tabellen en duidelijke figuren in kleur. Achterin een bronvermelding van de illustraties, een internationale bibliografie, een verklarende woordenlijst en een register. Goede lay-out en behoorlijke bladspiegel. Het werk ligt op een veel hoger dan gemiddeld niveau; gesch…Lees verder

Over Marcel Vonk

Marcel Vonk is een Nederlands wetenschapper en pokerspeler. Hij won op 5 juli 2010 het $1,000 buy-in No-Limit Hold’em-evenement ('Event #54') van de World Series of Poker 2010. Daarmee werd hij de derde Nederlander in de geschiedenis die een WSOP-toernooi won na Rob Hollink en Marc Naalden en de eerste die dit deed in de discipline No-Limit Hold'Em. Aan 'Event 54' begonnen 3844 spelers die allemaal 1000 dollar inlegden. De hoofdprijs die Vonk won bedroeg zodoende 570.960 dollar.

Vonk is geen professioneel pokerspeler, maar postdoctoraal onderzoeker in de snaartheoriegroep van het Centrum voor Mathematische Analyse, Meetkunde en Dynamische Systemen (CAMGSD), een onderzoekscentrum van het Instituto Superior Técnico (IST) in Lissabon. Hij schreef in zijn vrije tijd een geheel wiskundig onderbouwd artikel voor het online magazine van 2+2 over de samplesize in toernooien.

Vonk werd in juni 2014 bijna de eerste Nederlander met meerdere WSOP-titel…Lees verder op Wikipedia