Boek
Nederlands

Het vernuft van planten

Marcel De Cleene (auteur)
+1
Het vernuft van planten
×
Het vernuft van planten Het vernuft van planten

Het vernuft van planten

Bijzonderheden en feiten over het functioneren van planten.
Onderwerp
Planten, Plantkunde
Titel
Het vernuft van planten
Auteur
Marcel De Cleene
Taal
Nederlands
Uitgever
[Gorredijk]: Sterck & De Vreese, © 2021
136 p. : ill.
ISBN
9789056157432 (hardback)

Besprekingen

Wie onbevangen dit mooi uitgevoerde boek leest, komt tal van bijzonderheden en feiten van planten tegen. Bijvoorbeeld over bouw en groei, levensprocessen, voedsel, voortplanting, kiemkracht, energiehuishouding, parasieten, vleeseters. Voorzien van heel mooi fotomateriaal en tekeningen in zwart-wit en kleur. Geschreven door auteur en plantenfysioloog Marcel De Cleene (1946), die heel veel werken en publicaties op zijn naam heeft staan (denk bv. aan de magistrale compendia). In meestal heel eenvoudige taal, dus voor een breed publiek. Jammer is dat het feitenmateriaal soms ontaardt in een storende opsomming van voorbeelden. Ook komen er, spijtig genoeg, een aantal aperte onjuistheden of onduidelijkheden voor (bv. in de inleiding). Verder blijkt uit verschillende opmerkingen (men denkt dat ...; zo zouden er...) dat de schrijver een zekere argwanende opvatting heeft t.o.v. de evolutie. Eigenlijk is dat buiten het kader van dit geheel: zie de titel. Er is een bibliografie, noten die vooral…Lees verder

Over Marcel De Cleene

Marcel De Cleene (Gent, 24 mei 1946) is een Belgisch hoogleraar emeritus verbonden aan de Universiteit Gent. Hij was de eerste universitaire wetenschapsvoorlichter in België.

Curriculum

De Cleene is geboren in Gent, in een middenstandsgezin. Hij volgde het Koninklijk Atheneum aan de Ottogracht en studeerde vervolgens aan de Rijksuniversiteit te Gent, waar hij koos voor de biologie (richting plantkundige wetenschappen). Hij bleef er heel zijn carrière verbonden als onderzoeker en docent.

Zo was hij over een periode van tweeëntwintig jaar coördinator van drie projecten met het International Rice Research Institute (IRRI) in de Filipijnen over bacteriële rijstziekten. Gedurende drieënhalf jaar was hij coördinator van een project van de Europese Unie over de biologische afbraak van historische monumenten en gebouwen.

Ondertussen hechtte De Cleene veel belang aan wetenschapspopularisatie, met onder andere het schrijv…Lees verder op Wikipedia