Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De kroongetuige

Maarten 't Hart (auteur)
+1
De kroongetuige
×
De kroongetuige De kroongetuige

De kroongetuige

Genre:
Een Leidse farmacoloog en zijn echtgenote wier huwelijk door kinderloosheid wordt bedreigd, raken betrokken bij de raadselachtige verdwijning van een jonge vrouw.
Titel
De kroongetuige
Auteur
Maarten 't Hart 1944-
Taal
Nederlands
Uitgever
Utrecht: De Arbeiderspers, 2013
189 p.
ISBN
9789029587877 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Als een jonge vrouw plotseling verdwijnt, lijken alle sporen in de richting te wijzen van de man die als laatste met haar gezien is, een wetenschapper die biologisch onderzoek doet. De politie arresteert de bioloog, zonder werkelijk bewijs of een bekentenis. Zijn vrouw gaat op onderzoek uit, komt heel wat te weten, maar leert ook veel over zichzelf en haar tot haar smart kinderloos gebleven huwelijk. Zij meent een zeer belangrijke aanwijzing te hebben tégen haar man, die uiteindelijk vrij wordt gelaten, waarna de echte ontknoping van het boek volgt. Dit boek is knap geconstrueerd, naarmate het vordert wordt de oplossing gesuggereerd, die dan toch als verrassing komt. Het tweede gedeelte van het boek is dan ook het beste; in het eerste deel herhaalt de schrijver tevens zijn ideeën over het feminisme. Bovendien staan er wat onwerkelijk beschreven personen in, bijv. de rechercheurs. Kleine druk.

Over Maarten 't Hart

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann

Maarten 't Hart (Maassluis, 25 november 1944) is een Nederlandse gedragsbioloog en schrijver.

Leven en werk

't Hart werd geboren als oudste zoon van een gereformeerde grafmaker. Hij bezocht het Groen van Prinstererlyceum in Vlaardingen en studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden, waar hij in 1978 promoveerde op het proefschrift A study of a short term behaviour cycle: Creeping through in the three-spined stickleback. Hij werkte daarna als etholoog. Tot zijn overige wetenschappelijke publicaties behoren Ratten (1973) en De stekelbaars (1978).

In zijn studententijd brak 't Hart met het christelijke geloof. Hij heeft in zijn werk het geloof herhaaldelijk sterk polemisch behandeld en zet zich met name af tegen het monotheïsme. Vooral zijn twee bundelingen 'alternatieve Bijbelstudies' Wie God verlaat heeft niets te vrezen en De bril van God zijn hier voorbeelden van. Ook in zij…Lees verder op Wikipedia