Boek
Nederlands

Rijstpap, tulpen en jihad

Lucas Catherine (auteur)
+1
Rijstpap, tulpen en jihad
×
Rijstpap, tulpen en jihad Rijstpap, tulpen en jihad

Rijstpap, tulpen en jihad

Titel
Rijstpap, tulpen en jihad
Auteur
Lucas Catherine
Taal
Nederlands
Uitgever
Berchem: EPO, 2004
186 p. : ill.
ISBN
90-6445-327-6 (paperback) 9789064453274 (paperback)

Besprekingen

Lucas Catherine is een veelschrijver. De Arabische wereld heeft hem sedert zijn twenties in de greep. Twee decennia geleden woonde hij met zijn vrouw lange tijd in landen als Soedan, Tanzania, Marokko. In Brussel werkt hij, maar met zijn gezin woont hij in Schaarbeek, waar zoals bekend grote Marokkaanse en Turkse gemeenschappen de Arabische cultuur zichtbaar aanwezig stellen. Hij schreef inmiddels meer dan tien boeken, waarin hij onomwonden aan de zijde van de Palestijnen staat, evenals van de Arabieren. Dit belet hem niet uitermate kritisch te staan tegen alle uitwassen van religieus en politiek moslimfundamentalisme.
In zijn boek beschrijft Catherine allerlei aspecten uit de geschiedenis van de islam. Meteen wordt duidelijk dat er wederzijdse contacten en beïnvloedingen zijn, praktisch van bij het ontstaan van de islam, zeer concreet en tastbaar vanaf de oversteek naar het Iberisch Schiereiland in de achtste eeuw. Of het nu gaat om de filosofie van Averroës, de intellectuele bijd…Lees verder
Met boeken over Arabieren, islam en kolonisatie heeft de auteur zijn schrijverstalent bewezen. In dit werk staan de contacten die er in de loop der eeuwen geweest zijn tussen de Nederlanden en de Arabische en Turkse wereld, centraal. Chronologisch beschrijft de auteur hoe vanaf de zevende eeuw de invloed van de Arabieren met hun godsdienst vaste voet krijgt in het huidige West-Europa. Hun kundigheid op wetenschappelijk, cultureel en economisch gebied heeft een stempel gedrukt op onze geschiedenis. Vele bouwwerken in Spanje getuigen nu nog van een rijk Moors verleden. In de 20e eeuw zijn het (Noord)-Afrikanen en Turken die zich om diverse redenen in België en Nederland vestigen. Auteur voert schilderijen, reis- en andere verhalen aan. De geschiedenis verhaalt ook waar godsdienstig fanatisme toe geleid heeft. Het boek is prettig leesbaar. De tekst is doorspekt met aardige wetenswaardigheden en is voorzien van afbeeldingen en foto's in zwart-wit en een bibliografie. Voor wie zich wil ver…Lees verder

Over Lucas Catherine

Lucas Catherine, schrijversnaam van Lucas C.L. Vereertbrugghen (Brussel, 1947), is een Belgisch auteur die voornamelijk publiceert over islam en over kolonisatie, in het bijzonder van Congo en Palestina. Hij noemt zich 'historicus van Vergeten Zaken'.

Catherine studeerde film aan het RITCS in Brussel. Na het behalen van zijn graad in 1970 werd hij documentalist bij de BRT. Van 1983 tot 1990 woonde hij in Khartoum, Rabat en Dar es Salaam.

Publicaties

  • Honderd jaar kolonisatie in Palestina, 1978
  • De zonen van Godfried van Bouillon. De Zionistische lobby in België, 1980 (vertaald in het Arabisch)
  • In naam van de Islam. Godsdienst als politiek argument bij Mohammad en Khomeiny, 1985
  • De Palestijnen, een volk teveel?, 1988 (met o.a. Noam Chomsky)
  • 3 x weg van Zanzibar, 1992
  • Vuile Arabieren. Bedlectuur voor Vlaams Blokkers, 1993
  • Lees verder op Wikipedia