Boek
Nederlands

Palestina : de laatste kolonie?

Lucas Catherine (auteur)
+1
Palestina : de laatste kolonie?
×
Palestina : de laatste kolonie? Palestina : de laatste kolonie?

Palestina : de laatste kolonie?

Geschiedenis van Palestina, het zionisme en het conflict tussen Israe͏̈l en de Palestijnen, gezien vanuit anti-zionistisch perspectief.
Titel
Palestina : de laatste kolonie?
Auteur
Lucas Catherine
Taal
Nederlands
Uitgever
Berchem: EPO, 2002
309 p. : ill.
ISBN
90-6445-259-8

Besprekingen

Onder het kopje 'Het zionisme, de ideologie achter Israël' ziet Catherine reeds in de 19e eeuw een sterke joodse stroming ontstaan die een claim legt op Palestina. Onder het Britste Mandaat worden hierover beloften gedaan, maar wordt voor de concrete realisatie van een nieuw land voor de joden tegelijkertijd warm en koud geblazen. Twee grote wereldoorlogen laten het gebied trouwens niet onberoerd: de Arabische wereld stort in elkaar, wordt door de grootmachten Groot-Brittannië en Frankrijk op koloniale wijze verdeeld in mandaatgebieden en sjeikjes worden gepromoveerd tot vazalkoningen. In de 19e eeuw was er in Palestina nauwelijks sprake van een joodse aanwezigheid. De joden die er toen verbleven, deden dit om religieuze redenen, zonder enig politiek of economisch motief. Bij het begin van de 21e eeuw is 92 procent van alle grond in Israël "onvervreemdbaar eigendom van heel het joodse volk", en leeft de ene helft van de Palestijnen in ballingschap, buiten hun historisch gebied. De and…Lees verder
In veertien hoofdstukken komen de geschiedenis van Palestina, het ontstaan van de staat Israël, de Palestijns-Israëlische oorlogen, het ontstaan van de PLO, het vredesproces en de huidige stand van zaken in het Palestijnse conflict aan de orde. Ook is er aandacht voor de betrokkenheid van België en het ontstaan van een Palestijnse en Zionistische lobby in België en hun invloed. Vier levensverhalen van Belgen - al dan niet van Palestijnse komaf - sluiten de geschiedschrijving af. Als bijlagen UNO-resoluties, een notenapparaat, atlas en bibliografie. De hoofdstukken bevatten talloze zwartwitfoto's en tekeningen van diverse fotografen en tekenaars ter ondersteuning en illustratie van de tekst. Het boek is vlot en boeiend geschreven, heeft een informatief karakter en leest gemakkelijk. De auteur heeft talloze boeken geschreven over Palestina, de Palestijnen en de Islam. Hij is een overtuigd anti-Zionist en laat in het boek duidelijk zijn kijk op het conflict in het Midden-Oosten zien.

Over Lucas Catherine

Lucas Catherine, schrijversnaam van Lucas C.L. Vereertbrugghen (Brussel, 1947), is een Belgisch auteur die voornamelijk publiceert over islam en over kolonisatie, in het bijzonder van Congo en Palestina. Hij noemt zich 'historicus van Vergeten Zaken'.

Catherine studeerde film aan het RITCS in Brussel. Na het behalen van zijn graad in 1970 werd hij documentalist bij de BRT. Van 1983 tot 1990 woonde hij in Khartoum, Rabat en Dar es Salaam.

Publicaties

  • Honderd jaar kolonisatie in Palestina, 1978
  • De zonen van Godfried van Bouillon. De Zionistische lobby in België, 1980 (vertaald in het Arabisch)
  • In naam van de Islam. Godsdienst als politiek argument bij Mohammad en Khomeiny, 1985
  • De Palestijnen, een volk teveel?, 1988 (met o.a. Noam Chomsky)
  • 3 x weg van Zanzibar, 1992
  • Vuile Arabieren. Bedlectuur voor Vlaams Blokkers, 1993
  • Lees verder op Wikipedia