Boek
Nederlands

Loopgraven in Afrika 1914-1918 : de vergeten oorlog van de Congolezen tegen de Duitsers

Lucas Catherine (auteur)

Loopgraven in Afrika 1914-1918 : de vergeten oorlog van de Congolezen tegen de Duitsers

Woord vooraf Jan Blommaert

Terwijl de kanonnen in de rest van Afrika al in 1915 zwegen, bestreden Belgisch-Congolese en Duitse koloniale troepen in Oost-Afrika elkaar tot het bittere einde, tot de wapenstilstand een punt achter de Eerste Wereldoorlog zette. Voor België en Duitsland was de oorlog erg belangrijk omdat beide landen te laat kwamen bij de verdeling van Afrika. Dankzij de Con
Titel
Loopgraven in Afrika 1914-1918 : de vergeten oorlog van de Congolezen tegen de Duitsers
Auteur
Lucas Catherine
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Berchem: EPO, 2013
111 p. : ill.
ISBN
9789491297557 (paperback) 9789091297551 (paperback)

Besprekingen

Alleen al de benaming van de ‘Eerste Wereldoorlog’ verwijst naar het feit dat in dit conflict troepen uit de hele wereld betrokken raakten en dat ze vochten in een structuur die een nauwkeurige kopie was van de sociaaleconomisch verhoudingen in de wereld. Het beeld van deze oorlog als een louter Europese aangelegenheid gaat voorbij aan de realiteit dat de strijdende Europese naties koloniale rijken waren wier oorlogsinspanningen mee werden ondersteund door de bevolking van de kolonies. Wat onze gewezen Belgisch-Congolese kolonie betreft was de Force Publique (de door Belgen getrainde en bewapende inlandse politie en militairen) ook een afspiegeling van de verhoudingen in de kolonie. Net zoals ons land na de Congolese onafhankelijkheid (1960) de indruk wekte dat we Congo nooit hebben gekoloniseerd, zo ook is de inzet van de Congolese troepen in de geschiedenis meteen onder het tapijt geveegd.
Dit kleine maar bijzonder goed gedocumenteerd historisch overzicht brengt voor het eerst ee…Lees verder
In de marge van de Eerste Wereldoorlog speelde de strijd tussen Duitsland en zijn tegenstanders in Afrika. Daar gaven Duitse troepen zich pas gewonnen na de wapenstilstand aan het Europese westfront. Aan de worsteling om het Duitse koloniale rijk leverden troepen uit het toenmalige Belgisch-Congo een zekere bijdrage. In 1918 rukten die op in Duitslands laatst behouden kolonie, ongeveer het tegenwoordige Tanzania. De veelzijdige Belgische publicist Lucas Catherine schreef een boekje over deze 'vergeten oorlog'. Hij baseerde zich onder andere op memoires en officiële publicaties; de zwarte soldaten hadden daarin geen naam of stem. Er sneuvelden weinig blanken; veruit de meeste van de duizenden doden vielen onder de zwarte soldaten. Verreweg het zwaarst was het lot van de onmisbare dragers, van wie naar schatting 49% aan ziekte en ontberingen overleed. Helaas geeft het boek geen overzichtelijke beschrijving van het krijgsverloop; wel een overmaat aan (plaats)namen en anekdotiek. Het gehe…Lees verder

Over Lucas Catherine

Lucas Catherine, schrijversnaam van Lucas C.L. Vereertbrugghen (Brussel, 1947), is een Belgisch auteur die voornamelijk publiceert over islam en over kolonisatie, in het bijzonder van Congo en Palestina. Hij noemt zich 'historicus van Vergeten Zaken'.

Catherine studeerde film aan het RITCS in Brussel. Na het behalen van zijn graad in 1970 werd hij documentalist bij de BRT. Van 1983 tot 1990 woonde hij in Khartoum, Rabat en Dar es Salaam.

Publicaties

  • Honderd jaar kolonisatie in Palestina, 1978
  • De zonen van Godfried van Bouillon. De Zionistische lobby in België, 1980 (vertaald in het Arabisch)
  • In naam van de Islam. Godsdienst als politiek argument bij Mohammad en Khomeiny, 1985
  • De Palestijnen, een volk teveel?, 1988 (met o.a. Noam Chomsky)
  • 3 x weg van Zanzibar, 1992
  • Vuile Arabieren. Bedlectuur voor Vlaams Blokkers, 1993
  • Lees verder op Wikipedia