Angst

Luc Deflo (auteur)
Een IT-specialist dreigt de verdienstenpremie van de Deutsche Bank waar hij werkt, mis te lopen omdat zijn directe chef ermee vandoor wil gaan.
Titel
Angst / Deflo
Auteur
Luc Deflo 1958-2018
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2007
313 p.
ISBN
9789022322048

Andere formaten:

Besprekingen

Hoofdpersonage Walter Vandamme is een pientere en ondernemende man die bij de Deutsche Bank is opgeklommen van gewone bediende tot IT-adviseur. In deze functie onderscheidt hij zich verder door het ontwerpen van een Precess Screening Systeem (PSS), waarmee de bank fortuinen aan besparingen kan realiseren. Dit welverdiende succes staat echter in schril contrast met de malaise op gezinsvlak. Walter leeft al geruime tijd gescheiden van zijn vrouw Hilde en zijn zevenjarige zoon Jonas. Het lot slaat evenwel meedogenloos toe wanneer Walter op dienstreis naar Frankfurt vertrekt en op diezelfde dag zijn zoon voor het eerst met de fiets naar school gaat, verongelukt en in comateuze toestand in het ziekenhuis wordt opgenomen. Vanaf dat ogenblik slaan bij Walter de stoppen door. Alternerende wraak- en schuldgevoelens drijven naar een hoogtepunt van vertwijfeling en geweld. Bij Hilde daarentegen dreigt angst haar leven voorgoed uit evenwicht te brengen.

Deflo schreef eerder al acht thrille…Lees verder
Jeff Theunis, afdelingshoofd op de Deutsche Bank in Brussel, aast op de verdienstenpremie, bestemd voor zijn geniale IT-specialist, Walter Vandamme, die voor het bedrijf een miljoenenbesparende ontdekking heeft gedaan. Hierbij deinst Theunis zelfs niet terug voor moord. Zodra Vandamme dit ontdekt, slaat hij -hoewel onhandig- terug. Als rechercheur Deleu dan ook op zekere dag de moord op Daniela Marletta, een tijdelijke vriendin van Theunis, moet onderzoeken, aarzelt hij tussen de beide rivalen. De eerste helft van het boek wordt verteld vanuit de optiek van Vandamme. Het is het verdrietige verhaal van een technisch geniale, maar communicatief houterige loser. Daarna omkadert het onderzoek van Deleu de psychoanalyse van Vandamme. Zo ontstaat een wat hybride vertelstructuur. Een lezer die de strakke narratieve thrilleropbouw van Deflo gewend is, zal even moeten wennen en zijn verwachtingspatroon moeten aanpassen. Paperback, normale druk.

Over Luc Deflo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Filip Naudts

Luc Deflo (Mechelen, 27 februari 1958 – aldaar, 26 november 2018) was een Vlaams schrijver.

Loopbaan

Luc Deflo debuteerde in 1999 met Naakte zielen, zijn eerste psychologische thriller rond het speurdersduo Deleu en Bosmans. Na zeven thrillers rond Bosmans en Deleu, ging Deflo voor een nieuwe uitdaging. Weerloos (2005) was het begin van een nieuwe reeks met Cel 5 in de hoofdrol, vijf speurders op zoek naar verdwenen kinderen. Behalve boeken heeft Luc Deflo ook toneelstukken, luisterspelen en scenario’s geschreven.

Er waren plannen om zijn debuutroman Naakte zielen te verfilmen, maar uiteindelijk ging dat project niet door.

Privé

Luc Deflo was gehuwd met schrijfster Sormaria Marchan en woonde in Brussel. Naast het schrijverschap was hij organisatieadviseur bij KBC Groep. Hij overleed op 60-jarige leeftijd in het AZ Sint-Maarten in zijn…Lees verder op Wikipedia