Titel
Florida
Auteur
Lauren Groff
Vertaler
Maaike Bijnsdorp Lucie Schaap
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Florida
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
271 p.
ISBN
9789403150505 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Verhalen als zuigende moerassen

In het Florida van Lauren Groff (1978) geen vrolijke pretparkdrukte of zorgeloos mojito's drinken in de wind. Klam en koortsig is de sfeer in haar bedwelmende verhalen.

Alligators. De geur van 'slijmzwammen'. Gebouwen vol schimmel, in 'saliegroen en steenrood'. 'Zielzuigende warmte', zinkgaten, tornado's. Oververhit water dat een broedplaats wordt 'voor zweepdiertjes die via de neus het lichaam binnendringen en de hersenen aantasten, oneindig veel piepkleine knabbelende eencelligen'.

Welkom in het Florida van de Amerikaanse auteur Lauren Groff. Hier vind je nergens de vrolijke pretparkdrukte van Disney World of Cape Canaveral. Hier geen toeristische tripjes naar de Keys om, in navolging van Hemingway, je key lime pie weg te spoelen met een mojito.

Nee, bij Groff is Florida een duistere staat, waarvan de bewoners constant bedreigd worden door de omliggende natuur. In zo'n omgeving wordt ook de mens zelf een bedreiging, en zo wemelen de elf verhalen in de bundel Florida van de relationele stormen, dreigende of daadwerkelijke verkrachtingen, armoede, honger en raciale problemen, zorgen over klimaatverandering.

Het wonder is dat d…Lees verder

Gruwelijke schoonheid

Verhalen. Het leven is rauw, de taal barok in Florida, een niet te missen verhalenbundel van Lauren Groff.

Op wie er als buitenstaander komt wonen, maakt Florida dezelfde ontregelende indruk als Wonderland op Alice. Met zijn moerassen en Spaans mos, zijn poema's en alligators is het een bizarre plek voor nieuwkomers. En dan hebben we het nog niet gehad over de orkanen die, zoals Lauren Groff het omschrijft, als een 'reuzendweil' de straten leegschrapen. Groff woont al een hele tijd in Florida, maar ze heeft de blik van een outsider. Met de verhalenbundel Florida brengt ze de sunshine state een rijk en duister eerbetoon.

Over Alice gesproken: in 'De middernachtzone' leest een moeder voor uit het boek van Lewis Carroll. Ongeschikt is het voor haar tekenfilmkinderen, te victoriaans en met te veel taalgrappen. Dit is een van de vier verhalen over een moeder met twee zonen. Zij komt niet uit Florida en verbaast zich over het gemak waarmee haar kinderen omgaan met de slangen die overal op de loer liggen. Ze is liefdevol maar niet moederlijk, flanst beroerde Halloweenoutfits in elkaar. …Lees verder

Florida

Eerste zin. Ergens onderweg ben ik veranderd in een vrouw die schreeuwt en omdat ik geen vrouw wil zijn die schreeuwt, met kinderen die met strakke, alerte snoetjes door het huis lopen, trek ik tegenwoordig na het eten mijn hardloopschoenen aan voor een avondwandeling door de schemerdonkere straten en laat ik het uitkleden, badderen, voorlezen, zingen en instoppen van de jongens over aan mijn echtgenoot, een man die niet schreeuwt.

In Florida neemt Lauren Groff, bekend van de roman Furie en fortuin , ons elf verhalen lang op het ritme van haar bezwerende zinnen mee doorheen haar duistere literaire verbeelding. Het merendeel van de verhalen speelt in de Sunshine State, waar mensen altijd op het randje leven, beschaving en wildernis elkaar raken, slangen en alligators een eeuwig gevaar zijn en mensen vechten tegen de maatschappelijke eisen. Soms gaan ze dan lopen, om te vroeg naar huis terug te keren en iets op de laptop van hun man aan te treffen dat niet voor hun ogen bestemd is. Andere keren liggen ze met een hersenschudding in een oude jagershut en voelen ze zich opgaan in de natuur, tussen de wasberen en de gordeldieren en de kuikens van de roodschouderbuizerd die alleen in hun nest liggen te ademen. Verstikkend klam wordt het soms in Florida , en toch zou je er nooit meer weg willen.

****

De Bezige Bij (oorspronkelijke titel: Florida), 271 blz, € 23,99.

Deze elf verhalen, variërend in lengte van 10 tot 60 pagina’s, hebben allemaal een link met de Amerikaanse staat Florida. In het eerste en het laatste verhaal is dezelfde getrouwde vrouw, die twee zoontjes heeft, in Florida niet tevreden met haar leven. Ze maakt ‘s avonds vaak lange wandelingen in plaats van haar irritaties aan te pakken. In het lange slotverhaal is ze in de maand augustus met haar zoontjes in het Franse dorp Yport om onderzoek te doen voor een boek over de schrijver Guy de Maupassant, maar ook om weg te zijn. Ze merkt daar dat ze niet aan zichzelf kan ontsnappen en van Florida houdt. In ‘Uit het oog’ krijgt een vrouw die alleen thuis is in een zware storm bezoek van geesten uit het verleden en in ‘Boven en onder’ belandt een studente die op zoek is naar zichzelf in het daklozencircuit. De Amerikaanse auteur (1978), die eerder twee romans en een verhalenbundel publiceerde en wordt gezien als een belangrijke jongere auteur, kreeg in 2018 een Guggenheim Fellowship voor …Lees verder

Overal slangen onder het gras

In de zinderende verhalen van Lauren Groff stelt een vrouw zich te weer tegen een vijandige natuur.

Zelf dacht ik bij Florida aan de 'sunshine state', aan speedboats in Miami Vice, aan rijke pensionado's die overwinteren, maar dat zonnige imago begint te kantelen, dankzij Netflixserie 'Bloodline' en nu ook dankzij de prachtige verhalenbundel 'Florida' van de Amerikaanse auteur Lauren Groff. Twee jaar terug had ze grootsucces met haar huwelijksroman 'Furie en fortuin' die door president Obama werd uitverkoren tot het boek van 2015. De recensies waren hier overigens niet zo unaniem lovend, zo klaagde Julie Phillips in deze krant over Groffs bombastische stijl die te weinig maat zou houden.

In Groffs nieuwe boek 'Florida' is die stijl nog steeds bloemrijk, maar ook precies en spannend. In deze zinderende verhalenbundel kruipen we in de meeste van deze (totaal elf) verhalen in de huid van een nerveuze vrouw, voor even of voor altijd verlaten door haar man, overgeleverd aan de natuur in vochtig, drukkend Florida. Geen vriendelijke natuur maar wel een fascinerende, zeker in de t…Lees verder