Titel
Shokuzai
Regisseur
Kiyoshi Kurosawa
Naar het werk van
Kanae Minato
Taal
Japans
Uitgever
Lumiere, 2013
2 dvd-video's
Oorspr. opname
2012
Speelduur
300 min.
Aantekening
Japans gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5425019007454
mooov

Besprekingen

Een vijfdelige Japanse televisieserie van Kiyoshi Kurosawa (Tokyo sonata; Pulse) met onder meer Kyoko Koizumi en Teruyuki Kagawa. Een 10-jarig meisje wordt na schooltijd in de gymzaal van haar school vermoord. Haar vier vriendinnen hebben de moordenaar gezien, maar kunnen geen signalement geven. De moeder van het meisje wordt verscheurd door verdriet en zegt dat ze hun levenlang boete zullen moeten doen. De vijf hoofdstukken van de serie spelen zich vijftien jaar later af en laten zien hoe de levens van de vier jonge vrouwen en van de moeder nog steeds door deze gebeurtenis worden beheerst. De serie is in een iets ingekorte versie in de bioscopen uitgebracht. Kevin Toma noemt de serie 'een toonbeeld van suggestie' en Koizumi 'formidabel'. Hij geeft 4 (van 5) sterren en concludeert: 'Of een marathonvoorstelling de meest ideale manier is om Shokuzai te kijken, valt lastig te zeggen. Door het trage (maar niettemin strakke) tempo en de nadruk op sfeer boven actie, zal ook de licht uitgedu…Lees verder

Over Kiyoshi Kurosawa

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Bryan Chan

Kyoshi Kurosawa (Kobe, 19 juli 1955) is een Japans filmregisseur, scenarioschrijver, filmcriticus en docent aan de Tokyo University of the Arts.

Biografie

Kiyoshi Kurosawa werd in 1955 geboren in Kobe en studeerde aan de Rikkyo-universiteit in Tokio. Na zijn studies begon hij onder begeleiding van filmcriticus Shigehiko Hasumi met het maken van 8mm-films. In de jaren 1980 begon Kurosawa professioneel met het regisseren van pink films en lowbudget V-cinemafilms. Begi jaren 1990 won Kurosawa een beurs om te studeren in de Verenigde Staten aan het Sundance Institute. Zijn eerste internationaal succes behaalde Kurosawa in 1997 met de misdaadthriller Kyua (Cure). Andere succesvolle en bekroonde films volgden, zoals Tôkyô sonata in 2008 en Kishibe no tabi in 2015 (prijs beste regie in de sectie Un certain regard in Cannes).

Kurosawa's stijl wordt vergeleken met Stanley Kubrick en…Lees verder op Wikipedia