Twee Franse zusjes helpen in 1942 een verzetsman die door de Duitsers wordt gezocht omdat hij in het bezit zou zijn van een oud handschrift met magische krachten.
Titel
Citadel
Auteur
Kate Mosse
Vertaler
Maaike Bijnsdorp Lucie Schaap
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Citadel
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2012
763 p. : krt.
ISBN
9789000305001 (paperback)

Besprekingen

Met Citadel sluit de Engelse Kate Mosse haar Languedoc-trilogie op een magistrale wijze af. Haar grote verdienste is hoe authentiek ze de geest van de Midi tot leven kan brengen, beter nog dan een Franse auteur. Zowel de natuur, met de hitte, de geur van de wilde lavendel en het suizen van de tramontane, als de geschiedenis van de eeuwenoude stad Carcassonne of het legendedorp Rennes-les-Bains en de sterke persoonlijkheid van de nazaten van de katharen, zijn net zo belangrijk als het verhaal op zich. De voornaamst personages zijn ditmaal een aantal jonge, moedige vrouwen die in 1942 hun verantwoordelijkheid opnemen en in Carcassonne de verzetsgroep Citadel vormen. Echte heldinnen die bang zijn voor de klop op de deur midden in de nacht als de Milice komt, maar toch hun verantwoordelijkheid niet ontlopen. Hun verhaal wordt des te realistischer omdat de auteur de moed heeft gehad niet af te sluiten met een happy end voor iedereen.
Net zoals in haar vorige roma…Lees verder
Nadat Sandrine Vidal (18) in 1942 in Carcassonne, Languedoc, is gered door de jonge verzetsman Raoul, ziet ze hem pas weer als ze met haar oudere zus die in het Franse verzet zit, op een demonstratie is voor generaal De Gaulle. Raoul heeft net ontdekt dat zijn verzetsgroep met codenaam Citadel is geïnfiltreerd door een spion. Als een bom in de massa ontploft, kan hij vluchten met hulp van de zusjes. Maar spion Leon Authié wil Raoul perse vinden omdat hij van zijn door de Duitsers gemartelde kameraad een kaart kreeg uit de 4e eeuw die de vindplaats toont van een handschrift met magische krachten. De deels in Carcassonne wonende Engelse roman- en toneelauteur (1961), medeoprichtster van de Orange Prize for Fiction, is het bekendst door roman 'Het verloren labyrint'*, deel 1 van haar Languedoc-trilogie. Dit is daarvan het goedvertaalde, spannende slotdeel, volgend op 'De vergeten tombe'** en beter nog dan deel 1. Dragend is het mooie, boeiende en veelzijdige oorlogsverhaal, dat duidelijk…Lees verder

Over Kate Mosse

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Patryk Korzeniecki (Patrol110)

Kate Mosse (20 oktober 1961, West Sussex) is een Brits schrijver. Ze is het best bekend van haar boek Het Verloren Labyrint (2005), dat in meer dan 37 talen werd uitgebracht.

Biografie

Kate Mosse volgde de Chichester High School and New College in Oxford waar ze ook haar latere man Greg Mosse ontmoette. Ze is journalist, presenteert voor de BBC tv- en radioprogramma's, en is mede-oprichter en directeur van de Orange Prize, een gerenommeerde Engelse literatuurprijs. Ze is actief lid van de Royal Society of Arts en werd gelauwerd voor haar inzet voor de kunsten. Ze woont met haar gezin afwisselend in West Sussex en in Carcassonne.

Bibliografie

Haar eerste roman, De Eskimokus (Eskimo Kissing), werd in 1996 gepubliceerd. In 1998 volgde de thriller, Crucifix Lane. Kortere verhalen verschenen in verschillende magazines.

Na jaren onderzoek verscheen in 2005 de be…Lees verder op Wikipedia

Suggesties