Titel
De kiezers
Auteur
Jonathan Dee
Vertaler
Mariella Duindam Aleid van Eekelen-Benders
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The locals
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2018
350 p.
ISBN
9789046822401 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Een onzichtbare oorlog

'Het land was in de oorlog, een onzichtbare oorlog weliswaar, maar juist daarom was het zowel moeilijker als belangrijker om alert te blijven', zo lezen we in de nieuwe roman van Jonathan Dee, een verhaal over landelijk Amerika na 9/11.

De kiezers is de derde roman van Dee die in het Nederlands verschijnt. Het bekendst is de Amerikaan bij ons van Privileges. Net als in die roman hanteert Dee een verteltoon die het midden houdt tussen ironisch en empathisch. De kiezers is geen satire, maar de verteller blijft wel enigszins op afstand van de personages. Net als George Eliots Middlemarch, dat Dee inspireerde bij de zoektocht naar een vorm, is dit een dicht bevolkt boek.

In het kleinsteedse Howland kent iedereen elkaar van ver of van nabij. De sociale kloof houdt sommige inwoners bij elkaar uit de buurt. Je zou De kiezers een estafetteroman kunnen noemen. Dee laat een personage in actie zien. Dan verschijnt er een nieuw personage dat het stokje overneemt en centraal staat in een volgende scène.

Onvermijdelijk is het ene personage beter uitgewerkt dan het andere. Erg sterk is het portret van de door complottheorieën bezeten blogger en van Marks dochter, Haley,…Lees verder

Meerstemmig

Een rijke man koopt een stadje en begint daar een democratisch experiment. In de zin dat hij de democratie afschaft. Mecenas of tiran? De bewoners raken er niet uit.

Als je de rijken – of toch graaf Lippens – mag geloven, dan is de democratie maar een hinderlijke uitvinding die maatschappelijke vooruitgang in de weg staat. Misschien hebben ze gelijk: wie anders zal er bruggen bouwen en overheidsgrond verkavelen? Misschien is het plebs al die keuzevrijheid ook beu. Eens om de vier jaar gaan stemmen is niet meer voldoende: je moet referenda eisen, je aansluiten bij burgerverenigingen, meelopen in protestmarsen, je een mening vormen over zaken waar je totaal geen verstand van hebt. Democratie is belachelijk veel werk, dus waarom geen technocraat aanstellen die alles netjes regelt?

Dat is de redenering van Philip Hadi, een rijke en licht paranoïde hedgefundmanager die na 9/11 New York inruilt voor het kleine stadje Howland en daar prompt tot burgemeester wordt verkozen. Hadi is geen raspoliticus want hij maakt zijn verkiezingsbeloftes meteen waar: hij verlaagt de belastingen, steunt de lokale mi…Lees verder

Net als zijn landgenoot Jonathan Franzen beschrijft Jonathan Dee (1962) hoe Amerikaanse families te maken krijgen met sociale verschuivingen. Hun personages ondergaan specifiek aan deze tijd gerelateerde problemen, maar worden tegelijk gedreven door de universele krachten van dood, liefde en ambitie. In de satirische roman ‘De kiezers’ wordt een dorpsgemeenschap onder de rook van New York doorgelicht. Na 9/11 besluit miljardair Philip Hadi voorgoed te verhuizen naar zijn vakantiewoning in Howland, Massachusetts. Het dorp leeft hiervan op, vooral als Hadi zich kandidaat stelt als burgemeester en uit eigen zak allerlei investeringen doet. De roman volgt de leden van de familie Firth, die ieder voor zich worstelen met persoonlijke problemen (puberteit, echtscheiding, fraude, dementie, ontslag) en daarbij te maken krijgen met de gevolgen van Hadi’s invloed. In knap geschakelde verhaallijnen ontrolt zich het verhaal hoe Amerika in de levens van zijn bewoners schudt, ten onder gaat en ook n…Lees verder