Boek
Nederlands

Dat lust ik niet!

Jonas Boets (auteur), Céline Maat (illustrator)
+1
Dat lust ik niet!
×
Dat lust ik niet! Dat lust ik niet!
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Lukas is een moeilijke eter: hij houdt niet van spruitjes, rode kool, vis… Maar hij moet zijn bord leegeten van zijn ouders. Lukas verzint allerlei manieren om niet te moeten eten, maar zijn ouders hebben hem steeds door.
Onderwerp
Voeding
Leesniveau
AVI M3, AVI 2
Titel
Dat lust ik niet!
Auteur
Jonas Boets
Illustrator
Céline Maat
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2012
27 p. : ill.
ISBN
9789058388025 (hardback)

Besprekingen

Lukas lust geen spruiten, maar hij mag niet van tafel voor zijn spruiten op zijn. Spruiten ruiken niet lekker en iets wat niet lekker ruikt kan toch niet smakelijk zijn? Hij probeert wel te ontglippen, maar zijn vader pakt hem bij zijn nekvel en zet hem weer aan tafel. Uiteindelijk prakt Lukas zijn spruiten tot moes en schuift de brij onder zijn bord. De volgende keer lust Lukas geen rode kool, maar opnieuw moet hij zijn bord leeg eten. Ditmaal helpt Leo de hond hem een handje. Leo verorbert alle rode kool en het bord van Lukas is opnieuw leeg. Als Lukas vis moet eten bedenkt hij een nieuwe list. Hij verstopt het voedsel onder zijn hoed, maar de vis ligt de hele dag op zijn hoofd zodat hij na een tijdje wel heel erg gaat stinken.
En dan liggen er zowel spruiten als rode kool als vis op Lukas’ bord. Lukas kan geen enkel plan bedenken en omdat hij niet wil dat zijn moeder nog bozer wordt eet hij alles op. Het einde is wat vreemd: Lukas eet braaf zijn bord leeg en liegt wel dat hij …Lees verder
Het bokje Lucas is een slechte eter. Vooral spruitjes, rode kool en vis staan hem erg tegen. Koppig probeert hij het opeten ervan te voorkomen. Hond Leo komt daarbij goed van pas. Als hij leugenachtig zegt het toch lekker te vinden, trapt hij in zijn eigen val. Het verhaal is in een duidelijke schreefloze letter gezet. De zinnen beginnen met een hoofdletter, lopen niet over de regel door en de moeilijkheidsgraad beperkt zich tot woorden van maximaal twee lettergrepen. Er worden veel tweeklanken en woorden met dubbele medeklinkers gebruikt, AVI-M3. De illustraties, die vaak een hele pagina of spread beslaan, zijn bijzonder waar ze een aantal keren de gevoelens en fantasieën van de hoofdpersoon symbolisch verbeelden: vaders corrigerende hand is als een dragline, de spruiten zijn groter dan Lucas zelf, hij legt ze in zijn afkeer onder een loep en hij torent in zijn leugens triomfantelijk boven zijn moeder uit. Herkenbaar thema voor eerste lezertjes. Vanaf ca. 6 jaar.

Over Jonas Boets

Jonas Boets (1981) is een Vlaams kinder- en jeugdauteur.

Biografie

Studies

Jonas Boets studeerde Germaanse Talen in Antwerpen (het toenmalige UFSIA en UIA) en voltooide een aanvullende studie Taal en Bedrijf in Leuven.

Zijn creatieve achtergrond heeft hij te danken aan zijn ouders. Met een moeder in de boekenwereld en een vader in de toneelwereld, werd Boets van jongs af aan gestimuleerd om te lezen en te schrijven.

Het schrijverschap

De eerste schrijfsels van Boets waren boekjes voor beginnende lezers. Zo schreef hij Piep in het land van Kaan (2002) de avonturen van een muis die terechtkomt in een land waar hij alles mag eten waar hij trek in heeft. Al gauw volgden Piep op de fiets (2003) en Piep en de dief (2004). Na de serie Piep volgde de detectiveromans voor tieners waarin Sam Smith, leerling in een geheime s…Lees verder op Wikipedia