Begraaf de liefde

Jonas Boets (auteur)
+1
Begraaf de liefde
×
Begraaf de liefde Begraaf de liefde

Begraaf de liefde

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Wat gebeurt er als je vader je dode moeder in de tuin begraaft en vervolgens doet alsof er niets aan de hand is? Een verhaal over verslaving en manipulatie.
Titel
Begraaf de liefde
Auteur
Jonas Boets
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2007
263 p.
ISBN
9789022321591

Andere formaten:

Besprekingen

Je moeder heeft zich doodgedronken. Je drugsverslaafde vader besluit dat het het beter is om haar in de tuin te begraven en dat jullie gewoon doorgaan met je leven. Nu ja, 'gewoon' is niet het juiste woord, want jij moet van school veranderen, je mag je vroegere vrienden niet meer zien en je wordt gedwongen een nieuw leven op te bouwen op basis van leugens. Tot overmaat van ramp word je verliefd op de knapste griet van je nieuwe school, die deel uitmaakt van een groepje jaloerse én agressieve jongens. Dat overkomt de 17-jarige Jasper in Begraaf de liefde.

Jonas Boets liet zijn personage Sam Smith (uit o.m. Sam Smith en het Duivelskruid, Manteau, 2006) even voor wat hij is en pende een adolescentenroman neer. Het boek wordt omschreven als 'thriller', maar van spanning is er nauwelijks sprake. Zelfs niet tijdens een van de vier moorden die het boek rijk is. Het uitgangspunt is irreëel en overdreven, maar de schrijfstijl van Boets maakt het geheel iets draaglijker. H…Lees verder
Dit misdaadverhaal voor jongeren, van de Vlaamse schrijver en leraar Nederlands Jonas Boets, gaat over de 16-jarige Jasper Poppe, de ik-figuur, die samenwoont met zijn alcoholische vader. De laatste heeft Jaspers, eveneens verslaafde, moeder gedood en in de tuin begraven. Om iedereen te misleiden, zeggen ze dat ze vertrokken is naar Spanje. Jasper moet naar een andere school en ontmoet daar Marjolein, op wie hij verliefd wordt. Na allerlei verwikkelingen komt Jasper in een worsteling terecht, waarbij zijn tegenstander gedood wordt. Hij vervoert hem naar huis, waar hij tot zijn verbazing Marjolein met zijn vader aantreft, in een zeer compromitterende situatie. Het loopt gruwelijk af. Dit nogal surrealialistisch verhaal, vol drugs, alcohol en geweld, wordt verteld vanuit het standpunt van een 16-jarige. Het is eenvoudig van stijl en opbouw. Normale druk.

Begraaf de liefde

Het wordt weer maar eens bewezen: recensenten zijn ook maar mensen die hun eigen, min of meer bescheiden mening weergeven. Zo wist de lettertjesbeoordelaar van de Standaard der Letteren deze ‘thriller’ van Jonas Boets met drie sterren te bedenken, terwijl ondergetekende niet geneigd is om meer dan één ster toe te kennen aan deze onverdienstelijke poging tot een thriller. Uiteraard heb ik niet de waarheid in pacht, want ook onze gewaarde collega van Pluizuit vond dit een, en ik citeer, 'knap opgebouwde thriller' en nog ergens anders vernam ik dat dit één van de thrillers is die je deze zomer gelezen moet hebben. Nu ja, smaken verschillen. Grif toegegeven, Boets schrijft ontzettend vlot, zodat je door dit boek heen raast, absoluut waar. Het verhaal zelf moet je er dan wel bijnemen. Neem een psychotische, aan alcohol verslaafde moeder, mix met een drugsverslaafde vader, plaats er een op het eerste zicht geestelijk gezond ogende tienerzoon bij en bingo: problemen kunnen niet uitblijven! Z…Lees verder

Over Jonas Boets

Jonas Boets (1981) is een Vlaams kinder- en jeugdauteur.

Biografie

Studies

Jonas Boets studeerde Germaanse Talen in Antwerpen (het toenmalige UFSIA en UIA) en voltooide een aanvullende studie Taal en Bedrijf in Leuven.

Zijn creatieve achtergrond heeft hij te danken aan zijn ouders. Met een moeder in de boekenwereld en een vader in de toneelwereld, werd Boets van jongs af aan gestimuleerd om te lezen en te schrijven.

Het schrijverschap

De eerste schrijfsels van Boets waren boekjes voor beginnende lezers. Zo schreef hij Piep in het land van Kaan (2002) de avonturen van een muis die terechtkomt in een land waar hij alles mag eten waar hij trek in heeft. Al gauw volgden Piep op de fiets (2003) en Piep en de dief (2004). Na de serie Piep volgde de detectiveromans voor tieners waarin Sam Smith, leerling in een geheime s…Lees verder op Wikipedia