Boek
Nederlands

Wat het hart verwoest : roman

John Boyne (auteur), Reintje Ghoos (vertaler), Jan Pieter Van der Sterre (vertaler)
Het zeventig jaar omspannende levensverhaal van een homoseksuele jongen en later volwasen man uit Dublin, dat zich ook deels in Amsterdam en New York afspeelt.
Titel
Wat het hart verwoest : roman
Auteur
John Boyne
Vertaler
Reintje Ghoos Jan Pieter Van der Sterre
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The heart's invisible furies
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, © 2017
603 p.
ISBN
9789029092326 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

In 1945 raakt de 16-jarige Catherine Goggin zwanger. Ze wordt geëxcommuniceerd en vertrekt naar Dublin, waar haar zoontje wordt geboren, dat wordt geadopteerd door een excentriek echtpaar, Charles en Maude Avery, die hem Cyril noemen. Cyril is ook de verteller in deze indrukwekkende roman: in elf hoofdstukken (1945 t/m 2015) vertelt hij – met tussenpozen van zeven jaar – zijn levensverhaal: hij is homoseksueel, maar zijn beste vriend Julian is hetero, wat hun relatie nogal bemoeilijkt. Als hij Julians zus Alice zwanger maakt, trouwt hij met haar en vlucht daarna naar Amsterdam, waar hij Bastiaan ontmoet, met wie hij naar New York verhuist. Hij wordt vrijwilliger in een aidskliniek en komt daar de aan aids stervende Julian weer tegen. Bastiaan wordt vermoord en Cyril keert terug naar Dublin, waar hij zich met Alice verzoent en ook ontdekt wie zijn biologische moeder is. Door alle toevalligheden soms een wat ongeloofwaardig geheel, maar de lezer die bereid is de auteur hierin te volgen …Lees verder

Over John Boyne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Barry O'Donovan

John Boyne (Dublin, 30 april 1971) is een Ierse schrijver en journalist. Boyne studeerde aan de Universiteit van Dublin en de Universiteit van Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Tijdens zijn tijd in Dublin werd zijn eerste werk gepubliceerd. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij overdag in de boekhandelketen Waterstone's, terwijl hij tot laat in de avonden aan zijn boeken werkte.

John Boyne heeft in totaal elf romans geschreven voor volwassenen en vijf romans voor kinderen. Zijn boeken zijn in 48 talen uitgegeven.

Zijn bekendste boek De jongen in de gestreepte pyjama werd een bestseller. Wereldwijd zijn er meer dan 6 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is inmiddels verfilmd (The Boy in the Striped Pyjamas), en kwam in Nederland in januari 2009 in de bioscopen.

In november 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van Mutiny on the Bounty, getiteld De Scheepsjongen. Het vertelt het verhaal van de reis van het…Lees verder op Wikipedia

Suggesties