Boek
Nederlands

April in Spanje

John Banville (auteur), Arie Storm (vertaler)
Aan de idyllische kust van de Spaanse stad San Sebastian kan patholoog Quirke maar moeilijk rust vinden, ondanks de stranden, de cafés en het gezelschap van zijn ontwapenend liefdevolle vrouw. Wanneer hij in een bar een bekend gezicht denkt te zien, denkt hij dat zijn verbeelding met hem aan de loop is gegaan. Deze jonge vrouw kán niet April Latimer zijn. Zij werd immers jaren geleden door haar br
Titel
April in Spanje
Auteur
John Banville
Vertaler
Arie Storm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
April in Spain
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij BV, 2022
358 p.
ISBN
9789021436470 (paperback)

Besprekingen

Zwarte zon

Nobelprijskandidaat John Banville stuurt zijn speurneus Quirke naar Spanje om een oude moordzaak op te lossen. Tot verveling van de lezer. Tijd voor een nieuw hobbyproject?

De meeste mensen zouden blij zijn met een paar weken vakantie in het Baskenland, maar voor de Ierse anatoom-patholoog Quirke hoeft al dat gelanterfanter niet. De zon is te fel, de obers zijn bot, hij begrijpt geen snars van dat Baskische gebrabbel, je kunt er nergens een deftige whiskey bestellen en die tapas, tja, dat is toch maar een truc om toeristen dure, minuscule hapjes te verpatsen.

Het was zijn vrouw Evelyn die met het idee op de proppen kwam, en hoe kan hij Evelyn iets weigeren? Hij adoreert haar, deze mysterieuze vrouw die al zijn nukken met een kwinkslag verdraagt. Ze hebben een stilzwijgend pact gesloten: Quirke vraagt niet naar haar traumatische verleden – de helft van haar Joodse familie is in de Duitse kampen gebleven – en zij klaagt op haar beurt niet over zijn drankgebruik en norse buien. Evelyn kan zich wel eens druk maken over de wandaden van Franco maar Quirke besteedt weinig aandacht aan het politiek tumult – het zijn de jaren vijftig e…Lees verder

Over John Banville

John Banville (Wexford, 8 december 1945) is een Ierse schrijver.

The Book of Evidence, een van zijn vele werken, werd genomineerd voor de Booker Prize in 1989 en won in hetzelfde jaar de Guinness Peat Aviation Award. Met zijn roman The Sea won hij alsnog de Booker Prize in 2005.
Onder het pseudoniem Benjamin Black schrijft Banville misdaadromans.

Prijzen

Werken

  • Snow (2020) (Sneeuw, 2021)
  • Mrs Osmond (2017) (Mevrouw Osmond, 2018) - sequel voor The Portrait of a Lady van Henry James
  • The Blue Guitar (2015) (De blauwe gitaar, 2015)
  • Ancient Light (2012)
  • The Infinities (2009) (De onsterfelijken, 2010)
  • Love In The Wars (adaptation of Heinrich von Kleist's Penthesilea, 2005)
  • The Sea (2005) (De zee, 2006)
  • Prague Pict…Lees verder op Wikipedia