Boek
Nederlands

Raban, de held

Joachim Masannek (auteur), Jan Birck (illustrator)
Rabans team wordt door zijn schuld geen herfstkampioen. Raban (ik-figuur) gaat op zoek naar het voetbalorakel om advies te vragen. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Voetbal
Leesniveau
AVI 8, AVI M6
Titel
Raban, de held / Joachim Masannek ; met tek. van Jan Birck
Auteur
Joachim Masannek
Illustrator
Jan Birck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Raban der Held
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2006
109 p. : ill
ISBN
90-216-1950-4

Besprekingen

Van de Duitse reeks De wilde voetbalbende zijn al zeven delen naar het Nederlands vertaald. In Duitsland was en is de reeks ontzettend populair en werden er ook al enkele speelfilms opgenomen. In het Nederlandse taalgebied lijkt het toch wat minder storm te lopen. De eerste speelfilm kwam in de herfst van 2006 in Nederland uit, maar haalde niet eens de bioscopen in Vlaanderen. Bij het vertalen werd er voor gekozen om heel wat van de Duitse setting naar Nederland over te brengen. De Duitse voetbalgrootheden werden Nederlanders, Duitse voetbalploegen werden door Nederlandse ploegen vervangen enz. Misschien wel leuk voor de lezers uit Nederland, maar nauwelijks aantrekkelijker voor Vlaamse voetbalfans. Je kan je dan ook afvragen of men de serie niet beter in zijn originele Duitse setting had gelaten. Maar mede omdat het lezers- en kijkerspubliek vrij jong wordt ingeschat, tussen 6 en 10 jaar, bracht men ook de film in Nederland in een nagesynchroniseerde versie uit.


In …Lees verder
Zesde deel uit de serie 'De Wilde Voetbalbende'* waarin Raban de hoofdrol speelt. Hij is de schlemiel als hij door twee kardinale blunders ervoor zorgt dat zijn team geen herfstkampioen wordt. Gelukkig vindt hij troost bij zijn trainer die hem wijst op een bijeenkomst van bekende voetbalgeesten (EK van '88). Als laatste redmiddel om weer bij het team te behoren, sluipt Raban op oudejaarsnacht het stadion binnen. In de ik-vorm geschreven verhaal in stoere en vindingrijke taal ('driemaal geoliede uilenkak', 'alle apenscheten') die vanwege het veelvuldige gebruik ervan aan spankracht verliest. De schrijfwijze, het woordgebruik en de complexiteit rondom het spiegelbeeld van Raban (als een soort alter ego) vragen een meer ontwikkelde leesvaardigheid. Knotsgekke situaties en verstilde eenzaamheid/onzekerheid wisselen elkaar in rap tempo af. De in grijstinten uitgevoerde karikaturale illustraties zijn talrijk en sluiten goed aan bij de tekst. Seriematig uiterlijk. Inmiddels is er een bioscoo…Lees verder

Suggesties