Boek
Nederlands

Max, punter van Maurik

Joachim Masannek (auteur), Jan Birck (illustrator)
Max 'punter' van Maurik (ik-figuur) heeft het hardste schot ter wereld. Als hij zijn stem en zijn harde schot verliest, komen zijn vrienden van de Wilde Voetbalbende in actie. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Voetbal
Leesniveau
AVI 8, AVI M6
Titel
Max, punter van Maurik / Joachim Masannek ; met tek. van Jan Birck
Auteur
Joachim Masannek
Illustrator
Jan Birck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Maxi "Tippkick" Maximilian
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2006
123 p. : ill.
ISBN
90-216-1960-1

Besprekingen

Van de Duitse reeks De wilde voetbalbende zijn al zeven delen naar het Nederlands vertaald. In Duitsland was en is de reeks ontzettend populair en werden er ook al enkele speelfilms opgenomen. In het Nederlandse taalgebied lijkt het toch wat minder storm te lopen. De eerste speelfilm kwam in de herfst van 2006 in Nederland uit, maar haalde niet eens de bioscopen in Vlaanderen. Bij het vertalen werd er voor gekozen om heel wat van de Duitse setting naar Nederland over te brengen. De Duitse voetbalgrootheden werden Nederlanders, Duitse voetbalploegen werden door Nederlandse ploegen vervangen enz. Misschien wel leuk voor de lezers uit Nederland, maar nauwelijks aantrekkelijker voor Vlaamse voetbalfans. Je kan je dan ook afvragen of men de serie niet beter in zijn originele Duitse setting had gelaten. Maar mede omdat het lezers- en kijkerspubliek vrij jong wordt ingeschat, tussen 6 en 10 jaar, bracht men ook de film in Nederland in een nagesynchroniseerde versie uit.

In de r…Lees verder
Max 'punter' van Maurik (ik-figuur) heeft het hardste schot ter wereld en De Wilde Voetbalbende kan daarom niet zonder hem. Als hij zijn stem verliest, raakt hij de grip op zijn leven ook kwijt. Hij maakt onbedoeld ruzie met zijn meester en zijn vader, die hem voor straf naar kostschool wil sturen. De Wilde Voetbalbende verzint dan een truc om hem enorm te laten schrikken zodat hij zijn stem en zijn vlammende schot weer terugkrijgt. Ongedwongen, goed te volgen, humoristisch verteld zevende deel uit de serie over 'De Wilde Voetbalbende'* waarin voetbal en vriendschap centraal staan. Het enthousiaste, moderne taalgebruik en de herkenbare emoties zullen de doelgroep ondanks de voorspelbaarheid van het verhaal ook nu toch weer aanspreken. De ondeugend uitziende zwart-witillustraties sluiten in hun slapstickstijl mooi aan bij het verhaal. Seriematig uiterlijk. Inmiddels is er een bioscoopfilm in omloop naar aanleiding van het eerste boek, 'Leon de slalomkampioen'. In Duitsland worden al op…Lees verder

Suggesties