Boek
Nederlands

Jojo, die met de zon danst

Joachim Masannek (auteur), Jan Birck (illustrator)
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Jojo (ik-persoon) mag bij een pleeggezin wonen waar hij alles heeft wat hij maar zou wensen. Maar hij moet dan wel de Wilde Voetbalbende verlaten. Heeft hij dat ervoor over? Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Voetbal
Leesniveau
AVI 8, AVI M6
Titel
Jojo, die met de zon danst
Auteur
Joachim Masannek
Illustrator
Jan Birck
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Jojo, der mit der Sonne tanzt
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, 2007
147 p. : ill.
ISBN
9789021622613

Besprekingen

Joachim Masannek woont met zijn gezin in Grunwald in Duitsland. Zijn tienerzonen zijn helemaal gek van voetbal, waardoor ze zowel te maken krijgen met rivaliteit, als met vriendschap, verantwoordelijkheid, wilskracht en teamspirit. Met voetbalkleren aan is iedereen gelijk; dan gaat het om wat je kunt en wat je doet. Voor Masanneks kinderen draait werkelijk alles om voetbal. Door iemands spel leerden ze iemand pas echt kennen. Wie goed kan voetballen en goed aanspeelt is nodig, wie altijd overtredingen maakt en zijn schuld ontkent niet.
De verhaalstof voor de serie 'De wilde voetbalbende' hoeft Masannek dus niet ver te zoeken: waargebeurde en fictieve verhalen vormen samen een flitsend boek. Jojo, Felix, Willie, Rocco, Vanessa en een tiental andere kinderen hebben een spannend fort gemaakt met allerlei verdedigingsmechanismen: de Duivelspot. Nieuwe leden moeten een voetbalproef afleggen als ze tot de club willen toetreden. Er wordt in een soort geheimtaal gesproken, waarbij "Siddere…Lees verder
Het elfde deel uit de serie over 'De Wilde Voetbalbende', waarin Jojo de keuze moet maken om in een opvangtehuis te wonen en bij de Wilde Voetbalbende te blijven of in een pleeggezin te wonen, waar hij alles heeft wat maar te bedenken is. Het verhaal is te lezen zonder de andere delen te kennen, hoewel er veel verwijzingen naar de vorige verhalen zijn. Achterin worden alle hoofdpersonen en al verschenen en nog te verschijnen delen beschreven. Het verhaal bevat veel bombastisch taalgebruik (megacool) en bevat veel stopwoorden (schele schollen, tamme tijgers, dampende duivelsdrol, gillende krokodillen, stinkende apenscheten). De hoofdstukken zijn kort en overzichtelijk. Het perspectief van het verhaal verspringt een aantal keer van de ik-persoon bij het voetbalteam naar Jojo, die ook in de ik-vorm vertelt. Het bevat vele pentekeningen die met grijstinten ingekleurd zijn. Een verhaal over voetbal in veel overbodige en nietszeggende woorden. Voor liefhebbers van deze serie vanaf ca. 9 jaar.

Suggesties