Boek
Nederlands

De verlosser

Jo Nesbø (auteur)
+1
De verlosser
×
De verlosser De verlosser

De verlosser

In de reeks:
Genre:
Titel
De verlosser
Auteur
Jo Nesbø
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Frelseren
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2008
495 p.
ISBN
9789023427377

Besprekingen

De nieuwe, uiterst spannende thriller van de succesvolle Noorse auteur Jo Nesbø heeft opnieuw rechercheur Harry Hole van de politie van Oslo als hoofdacteur. De roman speelt zich af in de donkere dagen voor de kerst. Hole is opnieuw single, heeft zijn alcoholgebruik redelijk onder controle en is overgeplaatst naar de afdeling geweldsdelicten. Een nieuwe, wat dubieuze chef maakt hem echter het leven zuur.

Het Leger des Heils zamelt tijdens openluchtconcerten op de pleinen en straten van Oslo geld in voor zijn activiteiten. Tijdens een van deze concerten wordt een zingende heilssoldaat door een pistoolschot van dichtbij gedood. Gezien de methodiek lijkt dit het werk van een professional te zijn. Na omvattend en zorgvuldig speurwerk komen Hole en zijn team erachter dat het om een Kroatische huurmoordenaar gaat, die onder de naam 'Mali spasitelj' oftewel 'de kleine verlosser' zijn sporen had verdiend in de Joegoslavische oorlog. De moordenaar ondervindt moeilijkheden om Noorwegen w…Lees verder
De Noorse politieman Harry Hole, een met drank en persoonlijke problemen (zijn vriendin heeft hem verlaten) worstelende alcoholicus, onderzoekt twee moorden die rond Kerstmis in Oslo zijn gepleegd. In een container is het lijk van een junkie gevonden, een vooraanstaande Leger des Heilsofficier wordt midden op straat doodgeschoten. De professionele wijze waarop dat is gebeurd, wijst op een beroepsmoordenaar. Tijdens het onderzoek krijgt Hole steeds warmere gevoelens voor de jonge heilsoldate Martine, die ook al het een en ander heeft meegemaakt. Ondertussen wordt het onderzoek steeds gecompliceerder, er blijkt een Kroatische huurmoordenaar bezig te zijn die door zijn talenten wat betreft gelaatsmimiek bijna onherkenbaar is. Wat is het motief, wie zit er achter en heeft de moordenaar wel de juiste man neergeschoten? Sfeervolle, met vaart geschreven, spannende misdaadroman, met een sympathieke hoofdpersoon, veel actie en humor. Deel uit een reeks met de eigenzinnige, briljante politieman…Lees verder

Over Jo Nesbø

Jo Nesbø (Oslo, 29 maart 1960) is een Noors popmuzikant bij de in eigen land zeer bekende band Di Derre, en schrijver van misdaadverhalen en kinderboeken. Het hoofdpersonage van zijn verhalen is de aan drank verslaafde detective Harry Hole.

Nesbø heeft economie gestudeerd aan de Norges Handelshøyskole in Bergen. In zijn jeugd speelde hij samen met zijn jongere broer Knut, betaald voetbal voor Molde FK. Problemen met zijn kruisbanden in beide knieën maakte een voortijdig einde aan een profcarrière.

Nesbø ontving de Rivertonprisen, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Noorwegen en de Glazen Sleutel, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Scandinavië voor zijn boek Vleermuisman.

Bibliografie

De Nederlandse vertalingen zijn van Annelies de Vroom.

Harry Hole-reeks:

  1. Flaggermusmannen (1997); "De vleermuisman" (1997) en (2011)
  2. Kakerlakken…Lees verder op Wikipedia