Dvd
Engels

Stranger than paradise

Jim Jarmusch (regisseur), Richard Edson (acteur), John Lurie (acteur)
Een zwerverskomedie over een onopvallende jongeman, zijn sullige vriend en zijn 16-jarig nichtje dat net uit Hongarije komt
Titel
Stranger than paradise
Regisseur
Jim Jarmusch
Acteur
Richard Edson John Lurie
Taal
Engels
Uitgever
[Hilversum]: A-Film, 2005
1 dvd-video : zw/w.
Oorspr. opname
1984
Speelduur
86 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
8716777046470
mooov

Besprekingen

Amerikaanse speelfilm onder regie van Jim Jarmusch uit 1984, met o.a. John Lurie, Eszter Balint en Richard Edson. Een uit Hongarije afkomstige jongeman die tien jaar in de Verenigde Staten woont, houdt zich met zijn vriend vooral bezig met gokken en rondhangen. Hij krijgt onverwacht gezelschap van een zestienjarige nichtje uit Hongarije die in Cleveland verblijft en hij besluit, aangezien in Cleveland niets te beleven valt, met zijn kompaan en zijn nichtje door te reizen naar Florida. Ook dat blijkt geen paradijs te zijn. De Speelfilmencyclopedie gaf 3 sterren: 'Deze door de kritiek geprezen zwerverskomedie is op zijn slechts wat traag; op zijn best oorspronkelijk, innemend en uitzonderlijk grappig.' Jim Jarmusch kreeg tijdens het filmfestival in Cannes de Gouden Palm als Beste Nieuwe Regisseur. De dvd bevat geen extra's.

Over Jim Jarmusch

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Olivier06400

Jim Jarmusch (Akron (Ohio), 22 januari 1953) is een Amerikaans filmregisseur.

Een van zijn grote projecten is de korte filmserie Coffee and Cigarettes (Koffie en sigaretten). De oorspronkelijk zes minuten durende film, met Roberto Benigni en Steven Wright, verscheen in 1986 in Saturday Night Live. Drie jaar later kwam Coffee and Cigarettes - Memphis Version uit, met acteur Steve Buscemi, die acht minuten duurde. De volgende film (van twaalf minuten) kwam in 1993 uit, Coffee and Cigarettes - Somewhere in California, met Tom Waits en Iggy Pop.

In 2005 won hij op het Filmfestival van Cannes de Grote Juryprijs voor zijn film Broken Flowers (Gebroken Bloemen).

Filmografie als regisseur

  • The Dead Don't Die (2019)
  • Paterson (2016)
  • Gimme Danger (documentaire, 2016)
  • Only Lovers Left Alive (2013)
  • The…Lees verder op Wikipedia