Als de verstokte vrijgezel Don een mysterieuze roze brief krijgt van een anonieme vlam uit het verleden, besluit hij op zoek te gaan naar deze dame
Onderwerp
Man-vrouwrelatie
Titel
Broken flowers / written and dir. by Jim Jarmusch
Regisseur
Jim Jarmusch
Componist
Mulatu Astatke
Acteur
Bill Murray Jeffrey Wright Sharon Stone Jessica Lange Julie Delpy 1969- Tilda Swinton Frances Conroy
Taal
Engels
Uitgever
A-Film, 2007
1 dvd-video
Oorspr. opname
2005
Speelduur
101 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
8716777059661

Besprekingen

Amerikaanse komedie uit 2005 van Jim Jarmusch (Coffee & Cigarettes, Down by law), met Bill Murray (Lost in translation), Sharon Stone (Basic instinct), Jessica Lange, Frances Conroy, Tilda Swinton e.a. Don is een verstokte vrijgezel die een mysterieuze roze brief ontvangt van een anonieme vlam uit het verleden. Hij besluit naar deze dame op zoek te gaan waardoor hij al zijn ex-minnaressen moet opzoeken, vooral omdat hij uit die brief verneemt dat hij een 19-jarige zoon heeft. NRC (16-2-'06) zegt: 'Gelukkig speelt Bill Murray de hoofdpersoon en gelukkig is Jarmusch de regisseur, anders was Broken flowers misschien een loodzware film geweest. Nu is-ie licht, geestig, precies.' De VPRO-gids geeft 5 (van 5) sterren en zegt o.a.: 'Afgewogen balans tussen humor en verdriet. (...) Nieuwe meesterrol van Bill Murray, omringd door een keur van topactrices.' Belinda van de Graaf (Trouw 24-11-'05) vindt de film 'om te watertanden.' Winnaar van de Grand Prix te Cannes 2005.

Over Jim Jarmusch

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Olivier06400

Jim Jarmusch (Akron (Ohio), 22 januari 1953) is een Amerikaans filmregisseur.

Een van zijn grote projecten is de korte filmserie Coffee and Cigarettes (Koffie en sigaretten). De oorspronkelijk zes minuten durende film, met Roberto Benigni en Steven Wright, verscheen in 1986 in Saturday Night Live. Drie jaar later kwam Coffee and Cigarettes - Memphis Version uit, met acteur Steve Buscemi, die acht minuten duurde. De volgende film (van twaalf minuten) kwam in 1993 uit, Coffee and Cigarettes - Somewhere in California, met Tom Waits en Iggy Pop.

In 2005 won hij op het Filmfestival van Cannes de Grote Juryprijs voor zijn film Broken Flowers (Gebroken Bloemen).

Filmografie als regisseur

  • The Dead Don't Die (2019)
  • Paterson (2016)
  • Gimme Danger (documentaire, 2016)
  • Only Lovers Left Alive (2013)
  • The…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek