Boek
Nederlands

Wintervlinders

Jeska Verstegen (auteur)
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Een mensenschuw prinsesje sluit zichzelf op in een toren. Via zelfgevouwen papieren vlinders wil ze weer in contact komen met de buitenwereld. Echte vlinders met tekst komen daarna haar torenkamer binnenvliegen. Prentenboek met paginagrote kleurenillustraties. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Wintervlinders
Auteur
Jeska Verstegen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Wielsbeke: De Eenhoorn, 2010
[26] p. : ill.
ISBN
9789058386236 (hardback)

Besprekingen

De poëtische titel Wintervlinders en de illustraties die de ijle kou van de winter uitademen in het nieuwste boek van Jeska Verstegen lijken veelbelovend. Het hoofdpersonage is een prinsesje in een feeërieke witte jurk. De eerste prent maakt duidelijk dat ze zich bepaald niet fijn voelt als ze als klein meisje op een plein vol volwassenen staat. 'Ik wil alleen zijn!' staat er als enige tekst bij. Op de volgende bladzijde zit ze al in een toren. Vanuit het torenraam kan ze nu de mensen die haar zoveel angst inboezemen vanop veilige afstand gadeslaan. Verderop in het verhaal wordt de eenzaamheid haar te machtig en schoorvoetend legt ze weer contact met de mensen beneden. Op het einde komt alles goed.
Er zitten veel mooie elementen in dit boek. De illustraties ademen een betoverende sfeer uit, bijvoorbeeld het prachtige beeld van het prinsesje dat kleurige zelfgemaakte papieren vlinders over het besneeuwde land uitstrooit om weer wat kleur en fleurigheid in het kille winterse l…Lees verder
Een mensenschuw prinsesje sluit zich op in een toren zonder trap of deur, met alleen bovenin een raam. Soms wil ze naar buiten, maar ze gaat nooit. Na een eenzame winter gooit ze zelfgevouwen vlinders naar beneden in een behoefte aan contact. In de lente komen echte vlinders, met wat tekst op hun vleugels, het raam binnenvliegen. Deze stukjes tekst gaan een verhaal vormen. De prinses weet, dat als ze haar angst kan overwinnen en de toren verlaten, ze de laatste zin zal weten. Een sprookjesachtige prentvertelling met een boodschap, die moet inspelen op emoties en verbeeldingskracht van jonge kinderen. De tekst doet poëtisch, bijna filosofisch aan. De zachtgekleurde, soms transparante, illustraties over dubbele pagina's zorgen voor de juiste sfeer. Het ruim opgezette prentenboek is prachtig verzorgd met mooi glanzend papier en op de schutbladen een toneelgordijn, waartussen het verhaal zich als een theaterstuk afspeelt. Een prima boek om na te praten over verlegenheid en angst en hoe er…Lees verder

Wintervlinders

Een prinsesje is bang van de grote mensenwereld, ze sluit zich op in een toren van wolkenwitte steen. Een schuwe schildpad is haar enige gezelschap. Als het winter wordt, dwarrelen er ontelbare witte wintervlinders naar beneden. Na enige tijd voelt ze zich eenzaam en zoekt ze contact met de buitenwereld. Ze kleurt vlinders, knipt ze uit en gooit ze naar de mensen. De mensen roepen hun prinses om naar beneden te komen, maar zij is veel te bedeesd. Als het lente wordt, landt er een vlinder op haar vensterbank. Op zijn vleugels staat de beginzin van een verhaal geschreven. En er volgen er nog. Maar om het laatste woord te vinden moet ze naar buiten. Ze is nieuwsgierig en verlaat haar toren ... daar vindt ze de vlinderjongen. Nu is de prinses nooit meer alleen.
Een sprookje met veel symboliek, misschien wel moeilijk te begrijpen voor veel kleuters. Nochtans is het erg poëtisch geschreven en de paginagrote illustraties roepen herinneringen op aan oude sprookjesboeken.

Over Jeska Verstegen

Jeska Verstegen (Delft, 23 maart 1972) is illustrator en auteur.

Loopbaan

Jeska Verstegen begon met tekenen in 1990. Ze tekende in het begin van haar carrière voornamelijk voor tijdschriften, waaronder Libelle en Bobo. De stijl die zij ontwikkelde was sprookjesachtig. In 1992 begon zij met het tekenen en schrijven van kinderboeken. Intussen heeft zij diverse boeken voor veel verschillende leeftijden op haar naam staan.

Ook heeft ze van 1995 t/m 1999 voor de NPS tekeningen gemaakt voor de inleiding en de klok bij de intocht van Sinterklaas.

Bibliografie

Een aantal boeken:

  • De kok die alles wilde proeven, ill. + tekst (1996)
  • Zie de maan schijnt..., ill. (1998)
  • Het dagboek van de reizende nar, ill. (1999)
  • Het toverboek, ill. + tekst (2000)
  • Het jaar rond met de vier kaboutertjes, ill. (2000)
  • Lees verder op Wikipedia