Boek
Nederlands

Een koekje bij de T

Jeska Verstegen (auteur)
+1
Een koekje bij de T
×
Een koekje bij de T Een koekje bij de T

Een koekje bij de T

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
ABC-prentenboek op rijm met fantasievolle prenten in kleur waarin een meisje met haar poppen en knuffels het hele alfabet langsgaat. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Een koekje bij de T / tekst en ill. Jeska Verstegen
Auteur
Jeska Verstegen
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: De Vier Windstreken, 2008
[28] p. : ill.
ISBN
9789051160321

Besprekingen

Jeska Verstegen heeft sinds 1990 al 25 boeken geïllustreerd en geschreven. Verstegen, van opleiding illustrator, omschrijft haar stijl zelf als "sprookjesachtig met humor", en daarmee kan ik het volmondig eens zijn. De illustraties in dit prentenboek zijn mooi, kleurrijk en grappig. Elke tekening straalt een zekere warmte en liefde uit, niet enkel door het kleurgebruik maar ook door het gebruik van de steeds weerkerende knuffels en hartjes. Een koekje bij de T bevat voor elke letter van het alfabet een rijmpje of gedichtje, dat steeds passend wordt geïllustreerd. Zelfs de rijmpjes die beginnen met Q en X zijn wonderwel geslaagd. Bijna alle gedichtjes hebben een zekere speelsheid die kinderen zeker zullen appreciëren. Kleuters zullen zich vooral aangesproken voelen door de mooie tekeningen, iets oudere kleuters en beginnende lezertjes zullen zich dan weer kunnen vinden in de gedichtjes. Dat alles maakt van dit boekje zeker een aanrader om op een leuke en speelse manier in contac…Lees verder
In dit prachtige prentenboek neemt de ik-figuur, een jong meisje, de lezer mee op reis door het ABC. Op elke pagina komt een letter van het alfabet in een versje en in een kleurige, geschilderde prent voorbij. De versjes zijn meestal kort en zijn bijna allemaal geschreven in een goed, ritmisch metrum. Vaak bestaan ze uit korte zinnen, waarbij enig technisch leesniveau vereist is om ze zelf te kunnen lezen. Het is deze, van vele uitgaven bekende, auteur/illustratrice gelukt om met weinig woorden veel te zeggen. Feiten, tegenstellingen, woordspelingen, ervaringen uit de belevingswereld van jonge kinderen en fantasie: alles zit erin. De versjes zitten vol gevoelens, ze zijn filosofisch en poëtisch en nemen de lezer mee in een onbekende wereld die toch bekend blijkt te zijn! De ik-figuur (vaak de hoofdfiguur in de, met gevoel, geschilderde prenten) vormt samen met haar beren, poppen- en dierenvrienden een fantasievolle wereld. Een wereld waar je als lezer graag bij wilt horen. Mooie uitga…Lees verder

Een koekje bij de T

'Een koekje bij de T' is een schitterend alfabetboek waarin elke letter wordt voorgesteld aan de hand van een kort, gevoelvol vers op rijm. Korte zinnen in een metrisch ritme beschrijven met weinig woorden herkenbare belevenissen van een klein meisje dat in de ik- persoon vertelt. Bijzondere illustraties geven op speelse wijze de tekst weer. Steeds hetzelfde langharige meisje met gestippeld geel kleedje en rode laarsjes komt erin terug. De prenten vullen de hele pagina en sluiten nauw aan bij de leefwereld van kleuters. Eenvoudig en bijzonder lief!


Over Jeska Verstegen

Jeska Verstegen (Delft, 23 maart 1972) is illustrator en auteur.

Loopbaan

Jeska Verstegen begon met tekenen in 1990. Ze tekende in het begin van haar carrière voornamelijk voor tijdschriften, waaronder Libelle en Bobo. De stijl die zij ontwikkelde was sprookjesachtig. In 1992 begon zij met het tekenen en schrijven van kinderboeken. Intussen heeft zij diverse boeken voor veel verschillende leeftijden op haar naam staan.

Ook heeft ze van 1995 t/m 1999 voor de NPS tekeningen gemaakt voor de inleiding en de klok bij de intocht van Sinterklaas.

Bibliografie

Een aantal boeken:

  • De kok die alles wilde proeven, ill. + tekst (1996)
  • Zie de maan schijnt..., ill. (1998)
  • Het dagboek van de reizende nar, ill. (1999)
  • Het toverboek, ill. + tekst (2000)
  • Het jaar rond met de vier kaboutertjes, ill. (2000)
  • Lees verder op Wikipedia

Suggesties