Boek
Nederlands

Mijn wereld in het klein : een kijk- en zoekboek

Jasper Léonard (auteur)
+1
Mijn wereld in het klein : een kijk- en zoekboek
×
Mijn wereld in het klein : een kijk- en zoekboek Mijn wereld in het klein : een kijk- en zoekboek

Mijn wereld in het klein : een kijk- en zoekboek

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Welke huizen hebben een ander dak? Zie je de luchtballon met de kleuen van de regenboog, en zie je tussen al die mensen het meisje met de felgele pet? Oblong fotoboek met kleurenfoto’s, gemaakt met een speciale tilt-shiftlens, waardoor ze op miniaturen lijken. Met zoekopdrachten. Vanaf ca. 5 jaar.
Titel
Mijn wereld in het klein : een kijk- en zoekboek
Auteur
Jasper Léonard
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2018
75 p. : foto's
ISBN
9789401450782 (hardback)

Besprekingen

Vanaf de hoogte van een dak of hoogwerker of vanuit een helikopter maakte een Belgische fotograaf 58 kleurenfoto’s, waarop hij de wereld in miniatuur laat zien. Daarvoor gebruikt hij een speciale lens, een zogenaamde 'tilt-shiftlens'. Er komen diverse thema’s aan bod, zoals kastelen, sport, schepen, feest, luchtvaart, dieren, strand, enz. De focus ligt bij elke foto in het midden. Naar de buitenkant van de foto toe wordt het beeld steeds onscherper. Dit kijkt voor vooral jonge kinderen (voor wie dit kijk- en zoekboek volgens de uitgever bedoeld is) niet prettig. Behalve in de middennaad hebben de meeste foto’s een brede witrand aan drie zijden. Bij elke foto staat een vraag- en zoekopdracht, die het kind moet stimuleren om goed te kijken. De vragen zijn soms te moeilijk voor de doelgroep. Zo wordt er bij een foto gevraagd 'Welke twee sporten zie je hier?'. Daar is tennis goed te herkennen, maar basketbal is nauwelijks te zien, en moeilijk te herkennen voor een jong kind. Achter in het…Lees verder

Mijn wereld in het klein

Zoekboeken zijn leuk zonder meer. Een van de fijne eigenschappen is dat ze vaak leeftijd overschrijdend zijn én dat je ze gezamenlijk of alleen kunt bekijken. Als je dit boek vastneemt, weet je direct dat dit wel eens een fijn boek kan worden om samen in te snuisteren. Doordat de harde oranje kaft een ronde opening heeft, zie je de eerste pagina al een stukje, en dat is een echte foto van luchtballonnen op een markt. 'Mijn wereld in het klein' is dan ook een verzameling echte foto’s van onze grote mensenwereld die steeds vanuit de lucht zijn genomen, de wereld in het klein dus.

De foto’s zijn opgedeeld in thema’s zoals ‘feest’, ‘sport’ en ‘strand’. Klassieke thema’s, maar verwacht je niet aan klassieke foto’s. De fotograaf heeft geprobeerd af en toe out of the box te denken. Wel spijtig dat er nergens te lezen staat waar die foto genomen is. Sommige plaatsen zullen volwassenen herkennen. Maar is dit echt de plaats die je denkt te herkennen? Het was een leuke vraag voor d…Lees verder

Over Jasper Léonard

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Miek de Belgique

Jasper Léonard (1985) is een Belgisch fotograaf en filmmaker. Hij studeerde in 2010 af als Master in Visual Arts aan Sint Lucas Antwerpen.

Hij publiceerde enkele tilt-shiftfotoboeken bij Lannoo, genaamd Belgium resized, Antwerp Resized en Amsterdam Resized.

Lees verder op Wikipedia