Boek
Nederlands

Wie knipt de tenen van de reus? : versjesgroeiboek voor jong en oud

Jan Smeekens (auteur), Ingrid Godon (illustrator), Kristien Aertssen (illustrator)

Wie knipt de tenen van de reus? : versjesgroeiboek voor jong en oud

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Verzameling van 120 gedichten, die meegroeien met het niveau van peuters en kleuters. Voorzien van kleurentekeningen. Voorlezen vanaf ca. 2 tot 7 jaar.
Titel
Wie knipt de tenen van de reus? : versjesgroeiboek voor jong en oud
Auteur
Jan Smeekens 1946-2011
Illustrator
Ingrid Godon Kristien Aertssen Sylvia Weve
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds/Infodok, 2017 | Andere uitgaven
135 p. : ill.
ISBN
9789059088283 (hardback)

Besprekingen

Wie knipt de tenen van de reus? De titel van dit 'versjesgroeiboek voor kleuters' is ontleend aan Ienne Biemans. Met zes gedichten is ze een van de toppers in deze bloemlezing van Jan Smeekens, naast Annie M.G. Schmidt en net na Joke van Leeuwen, Karel Eykman, Hans Kuyper, Hans en Monique Hagen en Edward van de Vendel. Deze favoriete dichters verraden meteen Smeekens' voorkeur voor poëzie die herkenbaarheid combineert met taalspel. Daarbovenop is de selectie duidelijk gericht op bruikbaarheid, waar Smeekens' jarenlange ervaring in het onderwijs niet vreemd aan is.

De versjes zijn ondergebracht in drie groepen volgens leeftijd: voor de allerkleinsten (tot drie jaar); voor kleuters van vier tot vijf jaar en voor kleuters van vijf tot zes jaar. In zijn woord vooraf relativeert de samensteller meteen deze indeling als "overigens niet meer dan een leidraad". De praktische oriëntatie van de bundel blijkt ook uit het trefwoordenregister met bruikbare thema's voor de kleuterkla…Lees verder
Bloemlezing van ruim 120 gedichten voor jonge kinderen verschenen in een 'groeiboek'. Er is werk opgenomen van overwegend bekende jeugddichters. Motto: eenvoudig rijmpje groeit naar echt gedicht. De criteria, gehanteerd bij de selectie uit honderden bundels, zijn: geen bakerrijmpjes, verschenen vanaf 1950 tot heden en geen gedichten die eerder gepubliceerd zijn in tijdschriften en/of tv-programma's. Als leidraad is een onderverdeling gemaakt: tot 3 jaar, 4 tot 5 jaar en 5 en 6 jaar. Deze elkaar overlappende clusters onderscheiden zich door de illustraties, elk van drie verschillende vermaarde illustratoren met een specifieke stijl, variërend van vrolijk gekleurd tot zacht omlijnd in sobere tinten. Daardoor krijgt elk cluster een eigen sfeer. Ze verbeelden de veelal bekende en 'klassieke' gedichten tot in de kern, wat deze uitgave origineel en bijzonder maakt. De onderwerpen zijn willekeurig, achterin is een thematisch register opgenomen. De opzet van de samensteller: nieuwsgierig wor…Lees verder

Wie knipt de tenen van de reus?

In deze bundel, samengesteld door Jan Smeekens, staan versjes en gedichten, onderverdeeld naar leeftijdsgroep. Deel 1 voor peuters en kleuters tot vier jaar bevat ongeveer 26 versjes en is geïllustreerd door Ingrid Godon. Deel 2 is bedoeld voor kleuters van vier tot vijf jaar, bevat ongeveer 30 versjes en is geïllustreerd door Kristien Aertssen. Deel 3 is geschikt voor kleuters van vijf tot zes jaar, bevat ongeveer 64 gedichten en is geïllustreerd door Sylvia Weve. De inhoud is divers en bruikbaar bij verschillende gelegenheden. Bekende dichters als Annie M.G. Schmidt en Hans en Monique Hagen staan naast nieuwkomers. Deze bundel is vooral interessant voor gebruik in kleuterschool of peutertuin.

Over Jan Smeekens

Jan Smeekens kan verwijzen naar:

  • Jan Smeekens (schaatser), een Nederlands schaatser.
  • Jan Smeekens (gewichtheffer), een Nederlands gewichtheffer.
  • Jan Smeekens (onderwijzer), recensent van kinderboeken voor de Zeeuwse Courant


Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek