Boek
Nederlands

Pastorale : nalatenschap van een schaapherder

James Rebanks (auteur), Catalien Van Paassen (vertaler)
Beschrijving van de gebeurtenissen op een familieboerderij in het Engelse Lake District door de veranderingen in de landbouw sinds het begin van de 20ste eeuw; een persoonlijke ode aan een landschap en een manier van leven die onder grote druk staan.
Extra onderwerp
(De Morgen), De Morgen, Boeken
Titel
Pastorale : nalatenschap van een schaapherder
Auteur
James Rebanks
Vertaler
Catalien Van Paassen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
English pastoral : an inheritance
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2020
268 p.
ISBN
9789048837946 (paperback)

Besprekingen

Dit boek is het levensverhaal van twee boerderijtjes in Noord-Engeland. Het is het getuigenverslag van het verdwijnen van oude agrarische landschappen, de opkomst van een industrieel agrarisch systeem en van milieuvriendelijk boeren. De wei is het leslokaal van de auteur, waar zijn opa het karakter van ieder klein veldje blootlegt. Als hij als twintiger in Australië perfecte velden en niet langer hobbelige velden heeft bewerkt, volgt hij thuis het almaar productievere boeren. Hij observeert de kloof tussen natuurliefhebbers en zijn door ploeterende vader. Als hij zelf vader is geworden en de boerderij heeft overgenomen, beseft hij dat het voor elke generatie iets anders betekent om een goede boer te zijn. Het verhaal is exemplarisch voor het Britse platteland. Het is zintuiglijk en liefdevol geschreven. Door de Sunday Times uitgeroepen tot 'Nature Book of the Year'.

Een nieuw boek van de schaapsherder

James Rebanks richt zijn blik op de toekomst van het boerenbedrijf

James Rebanks publiceerde in 2015 Herdersleven over zijn leven als schapenboer in het Lake District, in het noordwesten van Engeland. Een boek waarin hij een hard maar gepassioneerd bestaan beschreef, waarin alles om veel schapen (en een paar rammen) draait. Rebanks deed gedreven verslag van de dagelijkse gang van zaken op de boerderij, van de drukte rond het lammeren tot de zorgen om een mogelijk vernietigend virus en het gevecht met de natuurbeschermers wier plannen zijn bestaan als schaapsherder er niet makkelijker op maken.

In deze opvolger, met de idyllische titel Pastorale en de omineuze ondertitel Nalatenschap van een schaapsherder, zet hij een stap terug om het grote geheel in ogenschouw te nemen, iets waar hij al even welbespraakt in slaagt.

Zijn boek bestaat uit de delen 'Nostalgie', 'Vooruitgang' en 'Utopia'. Hij vertelt over het kleinschalige bedrijf van zijn grootvader, die hem de liefde voor het boerenleven bijbracht, en hoe dat bedrijf niet mee kon met …Lees verder