Waarom zou je de klassieken lezen

Italo Calvino (auteur), Henny Vlot (vertaler)
+1
Waarom zou je de klassieken lezen
×
Waarom zou je de klassieken lezen Waarom zou je de klassieken lezen

Waarom zou je de klassieken lezen

Essays over oud- en modern-klassieke auteurs uit de westerse literatuur.
Onderwerp
Literatuur
Extra onderwerp
Lectuur, essays, letterkunde
Titel
Waarom zou je de klassieken lezen
Auteur
Italo Calvino
Vertaler
Henny Vlot
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Perché leggere i classici
Uitgever
Amsterdam: L.J. Veen Klassiek, 2020
382 p.
ISBN
9789020416060 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Er bestond behalve in het Italiaans wel in diverse talen een bundel met opstellen van Calvino, maar ze verschilden onderling nogal. Deze vertaling bevat nu de keuze die Calvino zelf voor ogen stond, een uitermate veelzijdig boek waarin de persoonlijke maar altijd informatieve beschouwingen over voornamelijk oudere, min of meer bekende werken uit de wereldliteratuur samen een antwoord geven op de vraag van de titel. Calvino is het levende bewijs hoe Homeros, Xenofon, Ovidius en Defoe, Diderot, Stendhal, Flaubert en Stevenson deel uitmaken van onze eigentijdse bibliotheek. Hij leest de gedateerde teksten nauwelijks anders dan modernere auteurs als Pasternak, Borges, Gadda, Queneau en Pavese. Het knappe van de stukken is dat ze zowel stimuleren tot verder lezen als zich dankbaar lenen als eerste kennismaking en inleiding.

Over Italo Calvino

Italo Calvino (Santiago de las Vegas, Cuba, 15 oktober 1923 – Siena, 19 september 1985) was een Italiaans schrijver van romans, verhalen, essays en een toneelstuk.

Levensloop

Op 15 oktober 1923 werd Italo Calvino geboren op Cuba, waar de familie vanwege zijn vaders werk voor een korte periode naartoe was verhuisd. In 1925 keerden ze terug naar San Remo in Italië. Dit was de geboorteplaats van zijn vader, een landbouwkundig ingenieur. Zijn moeder was biologe en afkomstig van Sardinië. Na zijn gymnasiumopleiding ging Italo landbouwkunde studeren aan de universiteit van Turijn, maar hij gaf in 1943 zijn studie op om zich bij de communistische Brigate Garibaldi van de partizanen aan te sluiten in de Alpi Marittime. In 1945 ging hij terug naar zijn universiteit, maar dan als student aan de Letterenfaculteit. In 1947 studeerde hij af met een scriptie over Joseph Conrad.

Na de bevrijding werd hij actief lid van de Italiaa…Lees verder op Wikipedia